Järgmiseks suveks kerkib Kantrekülla uus uksetehas

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiaseltsi Viljandi Aken ja Uks uus, 6000-ruutmeetrise põrandapinnaga tehas tuleb vanast uksetehasest vaid mõnekümne meetri kaugusele.
Aktsiaseltsi Viljandi Aken ja Uks uus, 6000-ruutmeetrise põrandapinnaga tehas tuleb vanast uksetehasest vaid mõnekümne meetri kaugusele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Seni kolmele tehasele tuginenud aktsiaselts Viljandi Aken ja Uks rajab suveks Raua tänava äärde veel ühe tootmiskompleksi.

6000 ruutmeetrit hõlmava kerge hoone karkass on juba peaaegu püsti ning osa seinapaneelidestki oma kohale kinnitatud. Mõne kuu pärast koondab firma nende vahele projektipõhise uksetootmise. Lihtsustatult öeldes hakatakse seal tootma ja komplekteerima uksi, mis on mass­toodangust keerulisemad, millele kliendid on esitanud konkreetsed nõudmised ning mis lähevad ühe objekti tarbeks.

Ettevõtte juhatuse esimehe Rain Hüva sõnul hakkab uuest tehasest tulema kõik see, mida ei saa käsitleda standardse uksetootena. «Näiteks tellitakse meilt aina enam heli- või tulekindlaid, aga ka spetsiaalse värvi või spooniga uksi hotellidele ning teistele avalikele asutustele. Sageli on need mass­toodangust hoopis erinevad. Neid ei saa valmistada samamoodi nagu tavalisi korteriuksi,» selgitas ta.

Kui kõik laabub, pannakse tehases masinad mürisema järgmise aasta kesksuvel. Firmajuhi sõnul pole selleks ajaks siiski pidulikku lindilõikamist ja vahuveinipokaalide kõlistamist kavandatud, sest koht tuleb käivitada järk-järgult, teiste tootmisüksuste tööd haavamata.

Arenduse tagamaid valgustades tõi Hüva esmase põhjusena välja ruuminappuse, mis on eritellimuste täitmist seni raskendanud. «Et seda sorti tegevus on meil olnud jagatud eri paikade vahel, on see tähendanud lisakulu. Ühes asukohas saame olla efektiivsemad,» lausus ta.

Teine suur põhjus on projektipõhiste ja standardsete uste tootmise erinevus — ühel inimesel on mõlemat tööd teha raske.

Firmajuht ei rutanud kinnitama, et uus tehas kasvatab juba niigi maakonna suurima ettevõtte tiitlit kandva aktsiaseltsi töötajaskonda. Ta möönis, et esialgu võib see ehk tõesti mõne uue töökoha anda, kuid firmat tervikuna puudutav laiem plaan näeb ikkagi ette töö efektiivsemaks muutmise automatiseerimise teel. Seega kollektiivi suurus märkimisväärselt ei muutu.

Samas vajab firma tehnoloogia arenedes üha rohkem tõhusaid töötajaid ning neile tuleb ka kopsakamat palka maksta. «Seega on tulevikus parema sissetuleku eeldus töötaja suurem panus ettevõtte tulemusse ja see sõltub üha rohkem oskuste kvaliteedist, mitte kvantiteedist,» nentis Hüva.

Et kerge konstruktsiooniga tehasehoone on suhteliselt lihtne ehitis, ei ole Akna ja Ukse juhid pidanud tarvilikuks objektile peatöövõtjat palgata ning koordineerivad alltöövõtjate tegevust ise.

Hoone eeldatav ehitusmaksumus jääb alla miljoni euro, kuid selle sisustusele on esialgu keeruline hinnasilti külge riputada, sest veel pole otsustatud, kui palju võetakse kasutusele seniseid seadmeid ning kui palju soetatakse uusi. «Üldine nägemus on meil mõistagi olemas, aga täpsematest summadest ei taha ma praegu rääkida, sest nimekiri pole päris paigas. Selge on see, et sisustus tuleb kallim kui maja selle ümber.»

TÖÖANDJA

Aktsiaselts Viljandi Aken ja Uks on Viljandimaa suurim ettevõte.

• Puit- ja puit-alumiiniumaknaid ning -uksi tootev firma annab tööd enam kui poolele tuhandele inimesele.

• Aktsiaseltsi peakontor asub Viljandis Puidu tänaval ning väiksemad esindused on Tallinnas, Lätis ja Leedus.

• Praegu asub ettevõtte aknatehas Viljandis Puidu tänaval, uksetehas Piiri tänaval ning komponenditehas Võrumaal Saru külas.

Allikas: www.vau.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles