Meistritiitli võttis vastu Riina Piir

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuseks rahvakunstimeistriks sai Viljandi käsitöökoja perenaine Riina Piir, kellele andis tiitliga kaasas käiva preemia kätte Tarvastu volikogu esimees Mairot Paks.
Tänavuseks rahvakunstimeistriks sai Viljandi käsitöökoja perenaine Riina Piir, kellele andis tiitliga kaasas käiva preemia kätte Tarvastu volikogu esimees Mairot Paks. Foto: Kristi Tamm

Laupäeval Tarvastu käsitöökojas peetud 13. maakondlikul rahvakunstipäeval kuulutati aasta rahvakunstimeistriks Viljandi käsitöökoja perenaine Riina Piir.


Rahvakunstiühingu juhi Leida Mägi sõnul on vastne meister agar käsitöötegija. «2003. aastal sai rahvakunstimeistriks Riina ema Niini Veskioja — käsitöö on neil peres traditsioon,» rääkis Mägi.



Ühingu juhatus valis Riina Piiri välja nelja kandidaadi hulgast. Meister sai Viljandimaa omavalitsuste liidult 10 000 krooni suuruse preemia, mille andis koos tänukirjaga võitjale kätte Tarvastu vallavolikogu esimees Mairot Paks.



Riina Piir on oma sõnul peres kolmandat põlve käsitööline: sellega tegelesid ka tema ema ja vanaema. Piir lõpetas 2000. aastal Viljandi kultuuriakadeemia ning käsitöökoja perenaise ametit peab ta kuuendat aastat.



«Kangakudumisel on nii pärimuslik kui praktiline väärtus,» rääkis Piir. «Teen kõike alates kaltsuvaibast rõivakangasteni ja seda tasub osata.»



Viljandimaa rahvarõivaid tehes järgib meister traditsioonilist mustrit, muus loomingus aga saab lisada omanäolisust.



Mullune rahvakunstimeister Christi Kütt pidas Tarvastus loengu etnograafilistest sõbadest, tekkidest ja vaipadest. Ta oli oma vaibad ja tekid näitusele toonud ning jagas nende kohta selgitusi.



«See on traditsioon, et meistritiitli pälvinu paneb järgmisel aastal oma näituse välja,» selgitas Leida Mägi.



Riina Piir ütles, et ilmselt teeb ta järgmisel aastal näituse Viljandimaa rahvarõivaste täiskomplektidest, mida tal on omajagu kogunenud.




Artikli täielikku versioon saab lugeda
«Sakala»teisipäevasest paberväljaandest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles