Võrtsjärve jää kannab veel kalamehi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine kalapüük Võrtsjärvel.
Talvine kalapüük Võrtsjärvel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui Peipsi järvele ei soovita piirivalve enam minna, siis Võrtsjärvel nautisid nädalavahetusel autodega kalamehed endiselt jääalust püüki.


Kutseline kalur Enn Kell rääkis, et kohati on juba raske servast jääle pääseda, samuti peab ettevaatlik olema pragude juures.

«Käime kindlates kohtades pragudest üle ning teatud kohti väldime,» selgitas täna mootorsaaniga püügil käinud Kell.

Võõrastel soovitab kalur olla ettevaatlik neis kohtades, mis on sinkjaks tõmbunud, näiteks vanades autoroobastes, sest seal on jää nõrk.

Tema sõnul nõuab tuuraga augu raiumine veel üsna suurt pingutust. Kiiresti sulab ülemine jääkiht, mis on tekkinud lumesulamisvee külmudes.

«Jälgime päevhaaval ilma ja jääolusid, et vajaduse korral võrgud kiiresti välja tuua,» lisas Kell.

Võrtsjärve limnoloogiakeskuse teadur Lea Tuvikene ütles, et möödunud nädala vaatluste järgi on jää paksus umbes 40 sentimeetrit ja see on endiselt tihke. Küll aga on paranenud järvevee hapnikusisaldus.

«Sooja ilmaga sulas jääl olnud lumi ja jõgedest tuli värsket vett juurde. Hapnikusisaldus on kehvem ehk vaid päris põhjas,» ütles teadur.

Keskkonnainspektsiooni vaneminspektor Guido Kapp ütles, et ta peab jääolude selgitamiseks kaluritega ühendust ja kui olud halvenevad, on oodata maavanema keeldu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles