Robotid teevad võidukäiku

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotite lummuses Raul Tambre huvitus programmeerimisest juba enne robootikaringi tulekut.
Robotite lummuses Raul Tambre huvitus programmeerimisest juba enne robootikaringi tulekut. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii mõnelegi nüüdseks kooli lõpetanule võib näida ulmena, et Viljandi kesklinna kooli 11-12-aastased poisid ehitavad roboteid, mis nende käskudele kuuletuvad.

Linna ning suure tõenäosusega ka maakonna ainuke robootikaring käib koos neljapäeviti pärast tunde. See on osutunud väga populaarseks ning iga kord liitub sellega üha enam lapsi.

Poiste silmad särasid, kui nad oma roboti liikvele said. Veel suurem oli rõõm, kui masin tunnetas sõites 30 sentimeetri kaugusel olevat takistust, seisatas, pööras kindlaks määratud kraadide võrra paremale ning jätkas sõitu järgmise takistuseni. Robootikaringi juhendaja ning kooli matemaatika ja arvutiõpetuse õpetaja Meelis Reinart ütles, et enam-vähem samade käsklustega töötavad ka perenaiste suured sõbrad robot-tolmuimejad.

Palju võimalusi

Viienda ja kuuenda klassi poisid jooksid ühe arvuti tagant teise taha ja võrdlesid üksteise koostatud käskude jada. «Meil on alles viies tund — poisid veel õpivad asja,» selgitas õpetaja.

Tulevikus peaksid noorukid oskama 300 eurot maksvaid konstruktoreid panna enda taktikepi järgi tegema kõikvõimalikke trikke. Meelis Reinarti ütlemist mööda saab roboti programmeerida näiteks kaht eri värvi palli eristama ja sobiva neist üles tõstma, mööda joont sõitma, häälele ja puudutusele reageerima või näiteks jalgpalli mängima.

Raul Tambre, kes oli juba mitu aastat robotite vastu huvi tundnud ja varem ka programmeerimisega kätt proovinud, ehitas koos sõbraga teistest erineva tehiskaaslase. See sõidab takistuseni, lülitab tuled sisse ja teeb tulistamise häält.

Raul rääkis, et robotit saab panna inglise keeles tere ütlema ning muidu on see lahe, ainult jõudlust jääb väheks. «Tahaks juba paremat protsessorit ja rohkem mälu.»

Juhendaja aga ütles, et niisuguse protsessoriga robot suudaks ka sudokut lahendada. Aega küll läheks, kuid tehisintellekt saaks sellega hakkama.

«Maksimaalselt 20 huvilist korraga, igale robotile on siis kaks last,» arvutas õpetaja, kui palju õpilasi võiks ringis käia. Kui neid on üle kümne, läheb ringi pidamine tema tähelepanekut mööda siiski raskemaks.

Huvi on suur

Küsimuse peale, kuidas neile robootika meeldib, vastasid poisid läbisegi: «Tore on!» ja «Meeldib väga!»

Väikse kiitleva tooniga hääles rääkisid nad, et lähevad teaduskeskusesse Ahhaa robotite mõõduvõttu jälgima, ning lubasid järgmisel õppeaastal selles ka ise osaleda.

Robootikaring alustas kesklinna koolis tegevust Tiigrihüppe ja Vaata Maailma sihtasutuste abiga.

Roboteid ehitatakse muu tegevuse kõrval ka Tääksi põhikooli meistrimeeste ringis ning Jakobsoni kool kavatseb robootikaringi avada õppeaasta teisel poolel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles