Verekeskus pelgab Viljandis ummistust

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi doonorid on pidanud hepatiidipuhangu pärast üle aasta ootama, et saaks verd loovutada. Esimene doonoripäev ootab ees 27. novembril. Foto on tehtud septembrikuisest doonoripäevast Pärnus.
Viljandi doonorid on pidanud hepatiidipuhangu pärast üle aasta ootama, et saaks verd loovutada. Esimene doonoripäev ootab ees 27. novembril. Foto on tehtud septembrikuisest doonoripäevast Pärnus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuu lõpul saab Viljandis taas verd loovutada. Tartust tulevad arstid ja laborandid kohale lausa kolmeks päevaks ning lähemal ajal on plaanis doonoripäevi korraldada ka maakonna väiksemates keskustes.

«Jah. Nüüd on lubatud,» kinnitas terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo direktor Irina Dontšenko ja lisas, et olukord on soodne. «Esinenud on küll üksikuid A-hepatiidi juhtumeid, aga need on tõesti väga üksikud ega mõjuta kuidagi seda rahulikku olukorda, mis praegu Viljandimaal valitseb.»

Doonoritele meeldib haiglas verd anda

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse direktor Helve König ütles, et doonoripäevad on plaanis 27. ja 28. novembril Viljandis Sakala keskuses ja 29. novembril Viljandi haigla saalis.

Verekeskuse direktor sõnutsi meeldib viljandlastele rohkem haiglas verd loovutada. «Ma ei tea, miks, aga ometi sinna tuleb neid palju rohkem, mis siis et see on linnast kaugel,» märkis ta.

Peale Sakala keskuse ehk kultuurimaja oli verekeskus linnas doonoripunktina kaalunud maavalitsuse maja. Selgus, et kultuurimajas on need päevad vabad ja et enne remonti oli seal ka varem doonoripäevi edukalt korraldatud, otsustati taas selle kasuks.

Verekeskus proovib Viljandisse tulla tavapärasest suurema meeskonnaga. «Arste saaksime kaasa panna topelt, aga laborante mitte, sest neid jääks siis kliinikumi väga hõredalt,» selgitas König ning lisas, et vereloovutuse ladusaks kulgemiseks üritatakse teha kõik võimalik.

Verekeskus palub rahulikuks jääda

Helve König toonitas, et inimesed peaksid asja rahulikult võtma. Igaühel on võimalik doonoriks tulla, kuid korraga kõik lihtsalt ei mahu. «Üritame vältida pikki järjekordi ning teha nii, et need päevad oleksid võimalikult mugavad,» lausus ta.

Rohkem aega võtab ka see, et pikalt püsinud A-hepatiidi puhangu tõttu tuleb meedikutel Viljandimaa vereloovutajaid põhjalikult küsitleda. «Peab ikka kindel olema, et oled terve, sest keegi ei taha ju teist oma verega ohustada,» sõnas König.

Kindlasti ei tohi verd pakkuda need, kes on viimase poole aasta jooksul A-hepatiidi põdejaga kokku puutunud — haigus on olnud peres või töökaaslaste hulgas.

Edaspidi on doonoripäevad Viljandis regulaarselt igal kuul. Järgmine leiab aset juba 27. detsembril.

«Esimesel võimalusel üritame tulla ka kõikidesse maakonna kohtadesse. Kellelgi veri andmata ei jää,» lausus König. Täpseid päevi ta öelda veel ei osanud. «Kindlalt ei tea, kuidas meil detsembrikuu graafik mahutab, aga kohe kui võimalik, sätime Viljandimaa sinna sisse.»

DOONORIPÄEVAD

Aasta lõpuni saab Viljandis verd loovutada neljal päeval kas Sakala keskuses või haiglas.

• 27. novembril kella 10—13 Sakala keskuses

• 28. novembril kella 10—13 Sakala keskuses

• 29. novembril kella 9.30—13 Viljandi haiglas

• 27. detsembril kella 9.30—13 Viljandi haiglas

Allikas: verekeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles