Abja gümnaasium tähistab hariduselu aastapäeva

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja gümnaasiumi õpilaste esindus käis kolmapäeval kunagise Kaidi koolimaja asukohas. Pildil on (vasakult) Rainer Nellis, Meelika Rauba ja Karolin Jürise.
Abja gümnaasiumi õpilaste esindus käis kolmapäeval kunagise Kaidi koolimaja asukohas. Pildil on (vasakult) Rainer Nellis, Meelika Rauba ja Karolin Jürise. Foto: Keijo Koort

Abja gümnaasium tähistab sel nädalal mitut ümbruskonna hariduselu ümmargust aastapäeva. Sündmused kulmineeruvad täna aktuse ja kringlisöömisega.

Abja gümnaasiumi direktori Jüri Ojamaa sõnul tähistab kool sünnipäeva väiksemal moel igal aastal, kuid tänavu on tegemist hoopis kaalukama sündmusega.

«Aastat 2012 võib julgesti pidada Abja hariduselu aastapäevaks, sest möödub ümmargune arv aastaid mitmest olulisest sündmusest praeguse Abja valla territooriumil,» kõneles ta. «Võtsime kõik need daatumid kokku, et tähistada neid väärikalt üheskoos.»

Kõige tähtsam verstapost on see, et tänavu möödub 200 aastat Abja esimese vallakooli asutamisest. Jüri Ojamaa selgitust mööda on üleskirjutuste põhjal teada, et Kaidi talu peremees Jaanus Laas hakkas õpetajaametit pidama 1812. aastal.

«Samast aastast on siin kandis pidevalt kooliharidust antud,» sõnas ta.

1856. aastal ehitati Kaidi talu maale valla esimene koolimaja. Aasta hiljem valiti selle õpetajaks Jaan Jung, kes töötas koolis 41 aastat. Praeguseks on koolihoone hävinud, kuid selle kohal seisab mälestuskivi Jaan Jungile, kes õpetajatöö kõrval oli ka üks Eesti esimesi arheolooge.

Aastapäeva puhul käis Abja gümnaasiumi õpilaste esindus kolmapäeval Kaidi koolimaja asukohas. Nad andsid Jaan Jungi mälestuskivile pisut värskema välimuse ning asetasid sinna lilled.

Teine tähtis aastapäev on see, et tänavu möödub 100 aastat esimese lasteaia ja kooli asutamisest Abja-Paluoja alevikus.

«Need mõlemad asutati haridusseltsi Idu eestvedamisel 1912. aastal,» kõneles Jüri Ojamaa. «Sellest ajast alates on kool Abja alevis pidevalt töötanud.»

90 aastat saab tänavu täis selle kandi esimese gümnaasiumi asutamisest. 1922. aastal tööd alustanud Abja Kultuurtehnika Ühisgümnaasium töötas algul Abjas, kuid peagi kolis see alevikust kahe kilomeetri kaugusele mõisa. Gümnaasium tegutses seal kaheksa aastat, kuni 1930. aastal suleti.

Kümme aastat hiljem valmis Abja-Paluojal uus koolihoone ning 17. augustil 1940 hakkas seal tööle keskkool.

Jüri Ojamaa sõnul on sel nädalal gümnaasiumis aset leidnud mitu Abja hariduselu 200. aastapäeva tähistamiseks korraldatud sündmust.

Koolis on üks klassiruum sisustatud õppetööd puudutavate vanade materjalidega: seal on fotosid, õpikuid, vihikuid, õpilaspileteid ja tunnistusi. Nendega said lapsed terve nädala jooksul tutvuda.

Kooli õpilasesinduse eestvedamisel on õpilased sel nädalal iga päev kooli tulnud eri stiilis rõivais. Reedene päev möödub pidulikus rõivastuses.

Täna esimese tunni ajal tehakse õpilastele väike viktoriin, mille küsimused puudutavad kooli ja hariduselu ajalugu.

Veidi hiljem algab aktus, millel meenutatakse tähtsamaid hariduselu daatumeid ja loetakse endiste õpetajate ja õpilaste kirjutisi koolist. Nende vahele mahuvad torupillimuusikute ja koolikooride etteasted. Õpilastele, kes vastasid viktoriini küsimustele kõige täpsemalt, antakse auhind.

Nii õpilased kui õpetajad saavad tavapärase koolilõuna järel magustoiduks kringlitüki.

Jüri Ojamaa sõnul õpib sel aastal Abja gümnaasiumis 210 last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles