Keskuse tualetist leitud kotikesed äratasid kahtlust

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru noorsoopolitseinik Elar Sarik ja tema partner, narkokoer Eros on korduvalt töö asjus Viljandisse sattunud ning alati ka midagi kahtlast avastanud.
Võru noorsoopolitseinik Elar Sarik ja tema partner, narkokoer Eros on korduvalt töö asjus Viljandisse sattunud ning alati ka midagi kahtlast avastanud. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kolmapäeval Sakala keskuses maavalitsuse korraldatud konverentsil «Märka mind» narkootilistest ainetest rääkinud Võru noorsoopolitseinik Elar Sarik märkis laval, et on Viljandisse sattudes alati midagi kahtlast avastanud.

Eelöeldu kinnituseks lausus korrakaitsja, et oli ka seekord leidnud Sakala keskuse tualetist väikeseid kilekotte, millesse tavatsetakse sageli uimasteid pakkida.

Ajalehele antud intervjuus eelistas politseinik jääda siiski ettevaatlikuks ega tõtanud väitma, nagu tarvitataks siinses keskses kultuuriasutuses, kus pealegi asub noortetuba, keelatud uimastavaid aineid.

Elar Sarik, ütlesite konverentsil avalikult välja, et olete iga kord, kui ametikohustused on teid Viljandisse toonud, leidnud midagi, mis viitab narkootikumide tarvitamisele. Kas võime sellest välja lugeda, et olukord on tõsisem, kui me ette kujutada oskame?

Esiteks pean rõhutama, et olen Viljandis tööl olnud pärimusmuusika festivali ajal, mil siin on liikvel palju rahvast. Siis on tõepoolest narkokoerad, kaasa arvatud minu koer, alati mõne auto või telgi peale reageerinud. Aga seda, et siin mis tahes ajal võiks uimastite tarvitamise või omamise jälgi avastada, ma muidugi öelda ei saa.

Kindlasti olete käinud ka teistel suurüritustel. Kui tavaline see rahvakogunemistel on, et narkokoerad midagi avastavad?

Avastamine on siiski politseinike töö, koerad on meile üksnes abiks. Kui koer reageerib isikule, sõidukile või esemele, ei tähenda see automaatselt, et inimene on tarvitanud või tal on narkootilisi aineid — võibolla on tal olnud ainult kokkupuude. Detailide tuvastamine jääb ikka politseinikule.

Kas võite nimetada tüüpilisi avalikke kohti, kus on suurem tõenäosus midagi leida?

Ei. See ei ole päris nii, et alati, kui me kuhugi läheme, sealt ka midagi leiame. Tavaliselt jõuame tulemuseni mingi konkreetse info põhjal. Niisama umbropsu tavaliselt puistamas ei käida.

Kas vastab tõele, et leidsite ka nüüd Viljandi kultuurimajast midagi, mis viitab narkootikumide tarvitamisele?

Mida te konkreetselt mõtlete?

Ma ei tea, tahtsin seda teie käest küsida. Kuuldavasti leidsite ühest Sakala keskuse tualetist midagi, mis viitas narkootikumide tarvitamisele.

Ei, seda ma kindlasti ei väida, et seal keegi narkootikume on tarvitanud. Seda ei ole tuvastatud.

Mida te leidsite?

Kaks minigrip-kilekotti. Aga seda, et keegi midagi tarvitas, ei saa ma kindlasti öelda.

Kas need olid tühjad või leidus mingi aine märke, mida te lihtsalt ei saanud kohapeal tuvastada?

Tühjad. Seda, mis seal sees oli olnud, ei oska ma öelda.

Kas saadate kotid analüüsimisele?

Ei saada, sest seal polnud midagi sees. Olgu nende leidmine lihtsalt teadmiseks.

Te olete ometigi kogenud politseinik ja see annab teile võimaluse oletusi teha. Kui leiate ühe avaliku asutuse tualetist sellised kotid, siis millest need teile räägivad?

Ma ikkagi ei tahaks hakata ajalehes midagi oletama. Politseiametnik ei saa ise öelda, mis ainega tegu võis olla. Need kotid võisid seal olla mis iganes põhjusel.

Aga jah, tähelepanu peaks neile siiski pöörama. Niisama need sinna ei satu, kellegi käest on need kukkunud või pandud. Enamasti on narkootilised ained pakitud just sellistesse minigrip-kottidesse. Enamasti.

Millisena te noorsoopolitseinikuna näete viimase aja tendentse? Kas uimastite tarvitamine noorte seas on pigem kasvav või kahanev trend?

Ohh... Pigem kasvav. Eks tarvitamist ole ka meil siin Lõuna-Eestis. Samas on mul väga raske öelda, kus seda on vähem ja kus rohkem, sest inimesed liiguvad palju.

Mida põhiliselt kasutatakse? Võiks eeldada, et kanepit.

Kanep on jah igal pool, mitte ainult Lõuna-Eestis, vaid ka mujal Eestis ja üle Euroopa Liidu enim levinud. Aga on ka näiteks amfetamiini tarvitamise juhtumeid.

Kui sageli?

Kanep on ikka kõige levinum noorte hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles