Päevaintervjuu: Noored katsuvad olukorda muuta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsi Svarts
Kirsi Svarts Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna kell 13 algab Sakala keskuses noortefoorum, millel arutatakse noortele tähtsaid teemasid. Foorumi korraldab Viljandi maakonna noortekogu, mille esimees Kirsi Svarts soostus asja selgitama.

Kirsi Svarts, mis on maakonna noortekogu?

See on 2006. aastal loodud vabatahtlik organisatsioon, millesse kuuluvad 15—26-aastased aktiivsed noored. Korraldame üritusi ja räägime kaasa noorte elu puudutavatel teemadel. Tõstatame probleeme, võtame ühendust otsustajatega ja üritame koos asju parandada.

Seetõttu korraldame igal aastal ka noortefoorumit. Tänavu kannab see pealkirja «Viljandimaa noorte osaluskohvik 2012».

Mis hakkab noortefoorumil juhtuma?

Foorum leiab aset maailmakohviku meetodil, mis annab võimaluse leida eri osapooli kaasates probleemidele lahendusi ning otsida ühiselt tulevikku mõjutavaid ideid.

Inimesed jagunevad laudkondadesse ja iga rühm arutleb eri teema üle. Igas lauas on juht, kes hoiab diskussiooni üleval ja kaasab noori vestlusesse. Lisaks noortele osalevad otsustajad: omavalitsuste juhid, noorsootöötajad ja koolide juhtkonna liikmed.

Igal aastal arutletakse nii riiklikul kui kohalikul tasandil tähtsate küsimuste üle. Riiklikud teemad on välja pakkunud Eesti noorteühenduste liit. Need on «Sport, huviharidus ja -tegevus: igaühe võimalus või väheste eralõbu?», «Noorteinfo: pilgeni täis seinad ja postkastid ning tühjad üritused?!» ja «Põlvkondadevaheline solidaarsus: kuidas koos elada ja tegutseda?». Kohalikul tasandil tõstatatud teemad on «Noored koolis: kas õpimasinad või koolipere võrdväärsed liikmed?», «Transport kiipkaartidega» ja «Õnnelik kooliaeg».

Mis peaks saama arutluste tulemustest?

Iga laudkonna juht teeb kokkuvõtte ning tulemused saadetakse Eesti noorteühenduste liidule. Hiljem saadakse tagasisidet, tehakse statistikat ning üritatakse probleeme lahendada.

Teete osaluskohviku ära ja ongi kõik.

Pärast osaluskohvikut tuleb noorsootöötajate tunnustusüritus, mille korraldavad maavalitsus ja omavalitsuste liit.

Ootame üritusele kuni 150 inimest. Kohale võib tulla ka registreerumata, kuid siis võib jääda tühja kõhuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles