Kolmed mängud korraga

Heino Laiapea
, spordihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Laiapea
Heino Laiapea Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

HARRASTUSSPORTLASTEL võistlemisvõimalustest puudust pole. Igaühe vaba valik, kus osaleda. Paraku on spordiklubidepõhisele süsteemile ülemineku järel huvi piirkondlike ja üle-eestiliste mängude vastu vähenenud.

Järgmisel aastal peetakse Eesti valdade suvemängud 29. ja 30. juunil Karksi-Nuias. 18. ja 19. mail on aga Viljandis Sakala mängud, kuhu on oodatud kõik kunagisele Sakalamaa alale jäävad linnad ja vallad. Lisaks peavad kalendrisse mahtuma Võrtsjärve suvemängud Kolga-Jaani vallas.

Sakala ja Eesti valdade mängudel on seni kavas olnud palju ühiseid alasid: võrkpall, kergejõustik, jalgrattasõit, petank, köievedu, jahilaskmine ja mälumäng. Võrtsjärve mängud viimastel aastatel osavõtjate arvuga hiilanud ei ole. Nendel ei peeta ka üldarvestust nagu kahtedel suurematel mängudel.

Mõistlik oleks sel aastal korraldajate jõud ühendada ja Võrtsjärve mängud elus hoida. Näiteks võiks nende kergejõustiku-, jalgrattasõidu- ja miks mitte ka jahilaskmisvõistlused pidada Sakala mängudega samal ajal ning koostada protokollid paralleelselt. Senised kergejõustiklaste tulemused on Võrtsjärve mängudel Sakala mängude omadega täiesti konkurentsivõimelised olnud. Kolme lahjema võistluse asemel saaks niiviisi kaks tuumakamat.

Tegin septembris Saarepeedil nelja valla ühinemist tutvustaval rahvakoosolekul valdade juhtidele ettepaneku veel viimast korda täisvõistkondadega Sakala mängudel osaleda — rohkem neile ju sellist võimalust ei anta. Nägin Viiratsi esindaja silmis sära, mis tähendab, et olukord pole lootusetu. Seetõttu kutsun nüüd kõiki maakonna valdasid osalema peale Sakala mängude ka Eesti valdade suvemängudel Karksi-Nuias.

2009. aastal Raplamaal Kohilas peetud valdade suvemängudel osales maakonna kümnest vallast üheksa. 12 Viljandimaa valda Eesti valdade mängude paljudel aladel — see oleks tunnustus korraldajatele ja Eestimaa spordiliidule Jõud, eelkõige aga osalejatele endile. Mullu tegi Paikusel Eesti valdade suvemängudel kaasa 50 valda, kahjuks olid pooled esindatud vaid ühel-kahel alal.

Igas vallas on spordihuvilisi, kes on valmis ühel, teisel või kolmandal mängul kaasa lööma. Selleks on nad vaja varakult üles leida. Tule-homme-võistlustele-süsteem ei toimi.

Variante on mitu, kuid tõhusaim tundub see, kui pallurid, jalgratturid, kergejõustiklased ja teised panevad oma pundi kokku ning teatavad vallavanemale: «Meie lähme valdade mängudele!» Valla kohus on siis osalemistasu ja toiduraha maksta. Mõistagi on sõidukulud oma maakonnas peetavate võistluste puhul märksa väiksemad.

Oma valla esindamiseks väljaantud raha toob teistpidi tulu tagasi. Sellele on eelarvete tegemise ajal just õige aeg mõelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles