Salongkino näitas udust pilti

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmiprojektori kaktine pirn põhjustas salongkinos uduse pildi.
Filmiprojektori kaktine pirn põhjustas salongkinos uduse pildi. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Sakala» poole pöördus mitu murelikku filmisõpra, kurtes, et Männimäe külalistemaja salongkino näitab udust pilti. Külalistemaja perenaise sõnul põhjustas rikke katkine projektoripirn.

Viljandis elav pensionär Karin Mey käis üle-eelmise nädala pühapäeval koos sõbrannadega Männimäe salongkinos vaatamas Ilmar Raagi palju kiidetud filmi «Eestlanna Pariisis» ning sai pettumuse osaliseks. «Vaatasin filmi justkui läbi uduloori,» sõnas Mey.

Näitlejate nägusid polnud tema kirjeldust mööda näha ning öised stseenid kulgesid suures pimeduses. «Algul arvasin, et see kõik on taotluslik, ja pettusin filmis. Mõtlesin ka, et ehk olen lihtsalt liiga vana või pime ega näe seetõttu kõike, mis olema pidi,» lausus ta.

Meyga kaasas olnud Ruth Sepp kinnitas, et pilt paistis tõesti nagu läbi udu. «Filmi lõpu poole hakkas see lausa silmi väsitama ja häirima,» kõneles ta.

Nädal aega varem oli Sepp salongkinos vaadanud filmi «Seenelkäik». Selle pildi kvaliteet häiris küll natukene vähem, kuid ka see polnud terav. «Algul arvasin samuti, et selline pilt on taotluslik, aga pärast mitme inimesega rääkimist sain aru, et tegemist võis olla tehnilise veaga.»

Karin Mey ütles, et pärast seanssi oli ta kõnelnud endast nooremate inimestega ja nood olid kinnitanud sama: kogu film oli justkui udu taga.

«Mul tekkis huvi ja helistasin oma Tallinna tuttavatele, kes seda filmi samuti kinos vaatamas käisid,» jätkas Mey. Tuttavad olid tema udupildi kirjelduse peale imestanud ning teatanud, et pildi kvaliteet oli äärmiselt hea ja kaadrid suurepärased.

«Ma lootsin vähemalt korra Jeanne Moreau silmi näha, aga mida ei näinud, seda ei näinud,» ütles Mey pettunult.

Tahtes loosse siiski selgust tuua, helistas ta Männimäe külalistemajja. Telefoni vastu võtnud neiu oli pretensiooni ära kuulanud, lubanud asja uurida ning järgmisel päeval tagasi helistada. Paraku aga seda ei juhtunud ning esimest korda Männimäe külalistemaja salongkinos käinud Mey ootab kõnet praeguseni.

Männimäe külalistemaja perenaise Kersti Villersi sõnul paistis pilt ekraanil udune sellepärast, et filmiprojektoril oli pirn katki läinud. «Me ei saanud algul sellest aru, sest seadistusega läks ta paika, aga siis jälle paigast ära,» lausus Villers.

Seda, et pilt on ikkagi udune, saadi perenaise jutu järgi teada alles klientidelt. «Mõned on ikka öelnud jah — ega me enne saanudki teada,» selgitas ta.

«Vajamineva pirni pidime tellima Saksamaalt ning see võttis aega kaks nädalat,» lausus Villers ja lisas, et möödunud pühapäevast alates näeb kinos jälle korralikku pilti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles