Tehisjärv tuli loata tagasi

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savikoti paisjärves on vesi faktiliselt, aga mitte juriidiliselt. Ametnikud jätkavad dokumentide korrastamist ning selge on seegi, et paisjärve lõplikuks korda tegemiseks on see vaja veel korra tühjaks lasta. Selle tööga tuleb aga oodata vähemalt järgmise suveni.
Savikoti paisjärves on vesi faktiliselt, aga mitte juriidiliselt. Ametnikud jätkavad dokumentide korrastamist ning selge on seegi, et paisjärve lõplikuks korda tegemiseks on see vaja veel korra tühjaks lasta. Selle tööga tuleb aga oodata vähemalt järgmise suveni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus 3 .novembri «Sakala» paberväljaandes

Augustis mädanenud paisu kaudu tühjenenud Savikoti järv on ootamatult taas täitunud. Ametnikele tuli see teade ehmatusena, sest dokumentide järgi ei tohi seal vett olla.

Miks vesi järve tagasi tuli, on teadmata. Neljapäeval taas täitunud paisjärvest kuulnud ja sündmuskohale sõitnud maavanem Lembit Kruuse sõnul on näha, et regulaator on endiselt katki, kuid vesi ei jõuagi sinna.

«Kuhugi on tekkinud ummistus,» lausus ta. «Järv tegutseb praegu omapäi.»

Kas ummistus tekkis looduse ja juhuse koostöös või aitasid sellele kaasa inimesed, pole teada.

Vihmase oktoobriga on järve kogunenud rohkem vett, kui seal varem oli. Samas paberite järgi peaks Savikoti järve asemel olema praegu mudaväli ja selle põhjas suur lomp.

Ametlikult tuleks järve taastamiseks korda ajada sületäis dokumente, kuid maavalitsus kui järve seaduslik omanik alles alustas paberitööd. Eksperdi arvamuse järgi on vaja esmalt koostada projekt koos projekteerimistingimustega, taotleda vee erikasutusluba ja korraldada geoloogilised uuringud.

Maavalitsuse avalike suhete nõunik Tiina Pihlak tunnistas, et kogu järve taastamise protsess on äärmiselt bürokraatlik. «Aga kui meie ka seadust ei täida, siis kes veel seda täidab?» küsis ta retooriliselt.

Selles, mida edasi teha, polnud neljapäeval kindel ei maavanem Lembit Kruuse ega Pärsti valla keskkonnaspetsialist Kalle Aavik. «Joosta pole nüüd enam kuhugi,» tunnistas Aavik. «Kui olukord kedagi ei häiri, siis ongi asi mõneks ajaks lahendatud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles