Varas viis surnult lilled

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldiselt rahulikul Viljandi Metsakalmistul viidi ühelt kalmult kahe nädala jooksul kaks korda ära sinna istutatud lilled. Pildil olev haud ei ole looga seotud.
Üldiselt rahulikul Viljandi Metsakalmistul viidi ühelt kalmult kahe nädala jooksul kaks korda ära sinna istutatud lilled. Pildil olev haud ei ole looga seotud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus 31. oktoobri «Sakala» paberväljaandes.

Viljandi Metsakalmistult tuleb lillevarguste kohta teateid harva, kuid sel kuul on vähemasti üks kalm mitu korda näppajate ohvriks langenud.

Viljandlase Vitali Ivansoni õe haualt kadusid lilled kahe nädala jooksul kaks korda. «Ei tea, kellel neid vaja on. See on jube!» oli Ivanson nördinud.

Kalmu hooldaja rääkis, et mahaistutatud lilled olid koos pottidega välja kaevatud ning augud mulda täis lükatud. Muud kahju vargad peale lillede äravirutamise seega ei teinud.

Aastavanusel kalmul pole Vitali Ivansoni kinnitusel varem midagi sellist juhtunud.

«Kuulen sellest esimest korda,» ütles Metsakalmistu vaht Janek Eksi hiljuti asetleidnud lillevarguste kohta. Kalmistuvaht rääkis, et tema teada tegutsesid lillevargad sel surnuaial viimati kolm või neli aastat tagasi, kui pihta pandi istikuid. Politsei abiga saadi näppajale jälile.

Kui Metsakalmistu vahile kurdetakse lillede võtmise üle harva, siis Vana kalmistu ning Pärnu maantee ja Toome tänava surnuaia vaht Aleksander Kalvi tõdes, et tema ei kuule sellistest juhtumitest küll iga kuu, aga siiski üsna tihti. Kõige rohkem varastatakse haudadelt lilli Vanal kalmistul.

«Eks sealt käi palju inimesi läbi,» pakkus ta põhjuse välja.

Aastaid kalmistul töötanud Kalvi tõdemuse kohaselt on lillede varastamine igikestev nähtus ning vargaid tabada keeruline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles