Põllumees plaanib sel nädalal kartulit võtta

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi eile kattis kartulipõlde lumi ning nädala keskel mõõdeti Viljandimaal kohti viis kraadi külma, on Sürgaveres tegutseva Westi Kartuli juhataja Maido Saarman veendunud, et nädala lõpul saab veel kartulit võtta.
Kuigi eile kattis kartulipõlde lumi ning nädala keskel mõõdeti Viljandimaal kohti viis kraadi külma, on Sürgaveres tegutseva Westi Kartuli juhataja Maido Saarman veendunud, et nädala lõpul saab veel kartulit võtta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sürgaveres kartuleid kasvataval osaühingul on viielt hektarilt saak koristamata, kuid firmajuht pole kaotanud usku, et saab needki mugulad kätte.

«Tänavu polegi sellist kartulikasvatajat, kellel poleks probleeme,» sõnas Sürgaveres tegutseva osaühingu Westi Kartul juhataja Maido Saarman. Mured ei kimbuta kartulikasvatajaid ainult Eestis, vaid ka lähiriikides.

Hind kerkib

Rõõmu teeb põllumehele teadmine, et kartulisaak on üle keskmise hea ning prognoos näitab, et hulgihind kerkib.

«Mullu oli hind nii madal, et pidime oma tegevusele peale maksma,» meenutas Maido Saarman. Veel praegugi olevat kilohind selline, et müüa ei tasu, kuid on märgata, et see hakkab kerkima.

Suure panuse hinnatõususse annab see, et nii Eestis kui Skandinaavias jääb vihmase suve ja sügise tõttu hulk mugulaid maha.

Ka Viljandimaal on koristada keerukas. 90 hektaril kartulit kasvatava Westi Kartuli juhataja lootis, et saak on salves 20. oktoobriks, kuid veel praegugi on osa sellest põllul. Vahepealsest külmast ja lumest hoolimata loodab Saarman, et vaos olevad mugulad saadakse nädala lõpul ja uue algul kätte.

Aitaks lendav kombain

Westi Kartuli juhataja ütles, et ei mäleta varasematest aastatest selliseid raskusi. «Põld lihtsalt ei kanna ja lendavat kombaini pole olemas,» nentis ta.

Sürgaverest paar kilomeetrit Viljandi poole asuvas Kookla külas paarikümnel hektaril kartulit kasvatanud osaühing Mulgi Kartul sai oma saagi salve enne külma.

«Viimasel hetkel saime üles,» tunnistas firma juhatuse liige Signe Korsar. 20 hektari koristamisele kulus tavapärase kümne päeva asemel kolm nädalat, pori lõhkus kõvasti kombaini ja tavapärasest suurem hulk mugulaid jäi põllule. Sellest hoolimata nimetas Korsar saaki väga ilusaks.

Maido Saarmani jutu järgi polnud viga vihmases sügises. «Sügis on tavaline, aga vaovahed olid märjad juba suvel,» nentis ta. Saagikoristamise ajal tähendas iga pisemgi sabin, et kombain tuli põllult ära tuua, sest muidu oleks see sinna kinni jäänud. Kõrgematelt kohtadelt saadi kartul siiski hästi kätte.

Müügile mõeldes vaatab Westi Kartul Põhjamaade poole, sest seal on hind juba kerkinud.

Seda, kas kartul ka Eesti poodides kallineb, Saarman kinnitada ei osanud. «See sõltub kaupmehest ehk vahendajast,» selgitas ta. «Eelmisel aastal olid käärid selle hinna vahel, mida mina sain ja millega kartulit poes müüdi, ikka väga suured. Nüüd sõltub hind sellest, kas vahendaja loobub suurest marginaalist või tõstab ka kaupluses hinda.»

Mulgi Kartul oma toodangut välismaale ei müü, tema kliendid on peamiselt Viljandimaal. «Hind on meil üldiselt stabiilne, aga suurte kasvatajate tegevus mõjutab meidki,» sõnas Signe Korsar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles