Linlased läksid libedust tortsides liikuma

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe ülesandena tuli ära lugeda, mitu valgete käsipuudega silda on Valuoja orus. Linnamängus osaleja Aleksei Širokov ja üks linnamängu eestvedajatest Lenna Põder said neid vaatele ja mälule tuginedes kokku kolm.
Ühe ülesandena tuli ära lugeda, mitu valgete käsipuudega silda on Valuoja orus. Linnamängus osaleja Aleksei Širokov ja üks linnamängu eestvedajatest Lenna Põder said neid vaatele ja mälule tuginedes kokku kolm. Foto: Sigrid Koorep / Sakala

Paber ja pastakas käes, liikusid pühapäeva pärastlõunal Viljandis mõneliikmelised rühmad. Kes piidles Statoili müüjate nimesilte, kes luges kokku Pauluse kiriku välisuksi või hüpitas rannas petangikuule rõngasse.

Neid ülesandeid oli vaja sooritada tervist edendavas linnamängus.

«Vastused olid mööda Viljandit laiali, nii et osalejad pidid poolele linnale jalutades või joostes tiiru peale tegema,» lausus üks tervisepäeva eestvedajaid Lenna Põder.

Vaimu ja keha ergutuseks

Nagu pealkirigi ütleb, pani linnamäng «Mõtle aktiivselt! Tervistav mäng aitab» inimesed liikuma ja sealjuures mõtlema, et üheskoos vaimu ja keha ergutada.

«Nii on ka lõbusam liigutada, kui koos kambaga ringi käia,» sõnas Lenna Põder ning märkis, et pärast paaritunnist ja ligi seitsme kilomeetri pikkust tiiru jätkus tal positiivset energiat veel hilisõhtuni välja.

Ega muud sellel paaritunnisel retkel häda olnudki, kui et Trepimäest ja kallakutest üles-alla kõndides tuli hoolas olla ja libisemist vältida ning vale riietuse korral võis külm näpistada. Nii mõnigi neljakümnest osalejast soojendas Bangalo juures võistlusmängude vahepunktis kuuma teetopsi ümber sõrmed taas tundlikuks.

Nimed jäid lugemata

16 ülesandest üheks keerulisemaks osutus järvejooksu võitjate nimede kokkulugemine. Esiti tundus see lihtne: lähed nimepostide juurde ja loed plaadid kokku. Siis aga selgus, et iga posti ülemisel plaadil on päis järvejooksu kirjaga. Tuli otsast alustada. Õige pea kilkas keegi, et osa nimesid ju kordub, ja lugemisega tuli jälle algusse pöörduda.

Umbes neljanda posti juures selgus, et esimeste plaatide nimed pole enam meeles ning üsna hõlpsasti võib juba olnud nime lugeda esimest korda esinevaks. Nii viidetigi selles punktis kõige rohkem aega ja kolm-neli võistkonda sattusid seal kokku. Varem tulnud muigasid salamisi ja sõbralikult, kui uustulnukad samu vigu kordama asusid.

Konkurentsiga siiski mingit pistmist polnud — pigem käidigi koos ja tunti pühapäevaselt vaikses linnas end hästi.

Mõned mängijad jalutasid ka vastu. Ega neid muudmoodi ära tuntud, kui et neilgi oli valgel paberil küsimustik näpus ja pastakas käes. Rühmiti loeti kokku näiteks turuplatsi tuletikke meenutavaid poste.

Mõni võistkond läks ka lihtsamat teed. Lossi tänava nurgal jooksid vastu poisikesed, vuristades: «Tere, vabandage, kas te oskate öelda, mis selle mehe nimi on, kes seal maja otsas seisab?» Käeviipe järgi võis arvata, et ju nad August Maramaa nime kuulda tahtsid. Nimi kritseldati paberile ja lipati edasi.

Kodukoha terviseinimesed

Linnamäng oli üks osa suuremast Euroopa sotsiaalfondi rahastatud projektist «Küla tervisetoetajate võrgustiku loomine Viljandimaal», millega soovitakse ennetada tervislikel põhjustel tekkivat töötust ja mitteaktiivsust.

Projekti vältel jagatakse 80 tunni ulatuses väljaõppekoolitust. Enne linnamängu said osalised kuulata psühholoog Hille Krusbergi loengut «Elu + rõõm = elurõõm».

Loengud liikumisest, toitumisest ja stressist on olnud juba septembrikuust ja viimased tulevad novembris.

Loengute ja tervisepäevade tulemusena peaks Viljandimaale juurde tulema terviseteadlikke inimesi, kes oma teadmisi kodukohas edasi jagavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles