Lumi ja jääpurikad varitsevad räästais

Aivar Aotäht
, 1997. aastal Tartu ülikooli ajakirjandusosakonna lõpetanu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul Viljandis Jakobsoni tänav 40 maja räästaisse kogunenud lumevaal
Eile hommikul Viljandis Jakobsoni tänav 40 maja räästaisse kogunenud lumevaal Foto: Aivar Aotäht

Läinud nädala lõpul sadanud lumi varitseb seniajani osa majade räästais, ohustades jalakäijaid.

Nagu tõdes linnavalitsuse majandusameti peaspetsialist Kaidi Braun, langes oktoobrikuust hoolimata esimest lund nii palju, et oli põhjust välja otsida lumelabidas, hinnata tagavaraks hoitud liiva- ja killustikuvaru ning asuda puhastama kõnniteed ja hoove. Mõnel hoonel tuli katuseräästad ja neelukohad ohtlikust laadungist puhastada.

Viljandi ilmajaam mõõtis maksimaalse lumikatte laupäeva hommikul: 8 sentimeetrit.

Hädadega majad

Katuste puhastamine lumest ja jääst, samuti kõnniteedelt ja treppidelt lume ja libeda tõrjumine on majaomaniku korraldada. Küll ei pea omanik seda alati ise tegema.

«Kui omanikul pole selleks aega või võimalust, võib ta töötegemise kokku leppida üürniku või rentnikuga või töö kelleltki teiselt tellida,» lausus Kaidi Braun. «Kõige tähtsam on, et tööd tehtaks järjepidevalt ning vastavalt ilmastikuoludele ja vajadusele.»

Küsimusele, kas igal hooajal on koristamata lume tõttu ütlemist enamasti samade majaomanikega, vastas peaspetsialist, et on nii-öelda kuld­kliente ja ka uusi patustajaid.

«Hea on tõdeda, et mõnel juhul on inimesed ka varasematest vigadest õppinud. Küll aga on linnas maju, millega on lumisel ja külmal ajal alati rohkem probleeme kui teistega,» rääkis ta. «Eks see sõltu katuse eripärast, konstruktsioonist ja muudest ehituslikest nüanssidest, miks just mõne hoone katuseräästaisse tekib rohkem lumevalle ning jääpurikaid.»

Kuigi on alles teine sügiskuu, otsustas majandusamet Brauni sõnul juba nüüd teavitada mõnda majaomanikku tema räästaisse kogunenud jäisest ohust koos palvega see koristada. «Ametlikku pöördumist ehk ettekirjutust me esialgu ei tee. Võtame ühendust telefonitsi või jätame teate trepikotta,» lausus ta. «Julgen loota, et esimeseks ärkamiseks piisab ka sellisest meeldetuletusest.»

Ühtlasi kutsus Braun üles, et endast annaksid teada töömehed ja firmad, kes talviti katusepuhastamise teenust pakuvad.

«Hea, kui nad avaldaksid reklaami «Sakalas» ja annaksid oma kontaktandmed ka otse linnavalitsuse majandusametile — võimalik töö jõuaks kiiremini tegijani,» selgitas ta. «Talvel suure lumega ja kevadel jääpurikate aegu otsitakse just majandusametist töötegijate kontaktandmeid. Seega võiks talvele vastu minnes juba nüüd kontakti võtta. See oleks ennetav tegevus võimalike raskete tagajärgede ärahoidmiseks.»

Kõrgel ja madalal

Kaidi Braun märkis, et kui madala maja räästaisse kogunenud lumi ei paista kuigi ohtlik ning elanik saab selle ise maha lükata, siis mitmekorruseliste majade puhastamiseks tuleb asjatundja appi kutsuda.

«Madala maja puhul tunnetab ka jalakäija ohtu paremini, sest märkab räästais varitsevat lumevaalu, kuid kõrge maja katus varjab tihtipeale seal varitsevat ohtu ja vähendab ohutunnet.» lisas ta. «Soovin kõigile jõudu ja hoolivust, nii on kevadet oodata turvalisem.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles