VAT teater toob Viljandisse noortelavastuse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsik ja salapärane teismeline käitub mõnikord eneselegi arusaamatult, teistest rääkimata.
Metsik ja salapärane teismeline käitub mõnikord eneselegi arusaamatult, teistest rääkimata. Foto: Siim Vahur

1. novembril kell 19 jõuab Viljandi Sakala keskuse lavale VAT teatri noortelavastus «Kirjaklambritest vöö». See kajastab mängulisel moel tänapäeva noorte elu ja mõttemaailma, mis on aga vahel mängust vägagi kaugel.

VAT teatri lavastuses «Kirjaklambritest vöö» saavad kokku Eesti noorim kirjanik Mare Sabolotny, NAK-i ehk noorte autorite koondise pesamuna, ja vanim lavastaja Rein Agur.

«Kirjaklambritest vöö» peategelane, 16-aastane Kati on pealtnäha tavaline mässumeelne teismeline. Ta käitub vahel iseendalegi arusaamatult, rääkimata emast-isast ja õpetajatest. Ta ei taha olla korralik ja keskmine, vaid hoopis metsik ja salapärane. Kuid üks tegu viib teiseni, probleemide hulk kasvab ning üha painavamaks muutuva kurbmängu lõpptulemus on ootamatult traagiline.

Autor ütles selle kohta nii: «Tegin ükskord kirjaklambritest keti ning näppisin seda, kuni kett katki läks. Siis seostasin selle peategelase Kati isiksusega, mis on samamoodi tükikestest kokku vormitud. Tundub olevat tugev, aga samas võib kergesti laguneda. Eks samad mured ja kõhklused ole olnud ka endal, aga üldiselt ma raamatut väga isiklikuks ei pea. Ridade vahelt üht-teist siiski kumab.»

Nukkude, maskide, tantsu ja räpiga vürtsitatud lavastuses mängivad sellest sügisest VAT teatri trupiga liitunud Katariina Ratasepp ning juba staažikad VAT teatri näitlejad Margo Teder, Ago Soots ja Meelis Põdersoo. Kunstnik on Inga Vares, muusikaline kujundaja Rivo Laasi ning koreograaf Olga Privis vene teatrist. Lavastus on mõeldud noortele alates 14. eluaastast.

Mare Sabolotny debüütromaan «Kirjaklambritest vöö» saavutas Eesti lastekirjanduse teabekeskuse ja kirjastuse Tänapäev 2006. aasta noorsooromaanivõistlusel teise koha. Sabolotny kirjutas selle 15-aastase koolitüdrukuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles