Ettevõtlik noor saab hakkama

Lauri Luik
, riigikogu kultuurikomisjoni liige, Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Luik
Lauri Luik Foto: Liis Treimann / Postimees

SELLEKS ET alustada, ei pea olema täiuslik, kuid selleks et saada täiuslikuks, on tarvis alustada. Kui veame end diivanilt püsti ning asume asja kallale, on meil pool võitu käes.

Senine elukogemus näitab, et nii kummaline, kui see ka pole, on just võidu esimese poole vormistamine kõige vaevalisem. Küsimus on selles, kas võtta ette või mitte. Vastus on lihtne: kui soovid võita, tuleb haarata härjal sarvist.

Kui me soovime kõrgepalgaliste töökohtadega jõukat Eestit, kus on hea elada, peame edendama hariduse kvaliteeti, toetama teadus- ja arendustegevust ning innovaatilisi ideid ja arendama inimeste ettevõtlikkust.

Üks moodus ettevõtlikkust arendada ja innustada on Reformierakonna toel uutesse õppekavadesse kirjutatud ettevõtlusõpetus, mida peab suutma õpilase soovil pakkuda iga gümnaasium. Tulevikus peaks see õpe laienema ka põhikooli.

Oleme teinud edusamme ka ettevõtlust toetava taristu arendamisel. Meil on hästi toimiv arenduskeskuste võrk, ettevõtlusinkubaatorid, tehnopargid, ettevõtluse alustamise ja edasiarendamise finantsmeetmed ning muu selline. Kuid kõik see on üksnes toestus. Tegelik jõud peitub inimeses endas. Just selle jõu peame endi seest üles leidma.

Tähtis on senisest veelgi enam rõhku panna ettevõtlikkuse arendamisele nii koolieas kui pidevõppes. Kindlasti mängivad inimese elus suurt rolli omandatav haridus ja erialavalik. Kes tahab tulevikus edu saavutada, peab ennekõike tegema kaalutletud edasiõppimisvaliku.

Enam tuleb propageerida ettevõtlusega tegelemist ka kõrgkoolides. Selle asemel et kulutada aega suuremate sotsiaalsete garantiide tingimisele, tasub hoopis nõuda taga kvaliteetset haridust ning arendada endas iseseisvat, ettevõtlikku ja loovat vaimu, et elus edukalt läbi lüüa.

Uute tarkade töökohtade loomine ning ekspordisuunitlusega ettevõtluse arendamine on võtmetegurid, mis aitavad meil luua vähemate inimestega enam väärtust ning astuda julgelt vastu meie ja maailma majandust varjutavatele ohtudele. Uued töökohad saavad aga tekkida ainult siis, kui meil on julgeid ja pealehakkajaid inimesi, kes ei pelga võtta kaalutud riske ning tegelda ettevõtlusega.

Kes teeb, sel juhtub. Ettevõtlikku ja ettevõtmatut inimest eristabki see, et üks teeb, teine mitte. Kes teeb, võib eksida. See on täiesti loomulik ning kindlasti ei tohi seda karta.

Mida nooremalt riske võtame, seda vähem on meil kaotada. Mõistagi ei tähenda riskimine hulljulgelt tundmatus kohas pea ees vette hüppamist. Riskimise all pean eelkõige silmas kaalutletud ning julgete valikute tegemist. Riskima peab, kuid sellele peavad eelnema põhjalik ettevalmistus ning ratsionaalne analüüs.

Pealiskaudsuse ja lahmimisega kaugele ei jõua, ent kaugele ei jõua ka eluaeg kindla peale mängides. Elus tuleb võtta kaalutud riske, see teebki mängu põnevaks.

Miskipärast on nii, et rahakaotust, mida võib endaga kaasa tuua ebaõnnestunud äriplaan, peljatakse teinekord märgatavalt rohkem kui oma elu ohtu seadmist liikluses mõttetult kiirustades või tundmatuid aineid tarbides. Mõelgem sellele.

Ettevõtlik inimene ei pea ilmtingimata olema ettevõtja, küll aga eeldab edukaks ettevõtjaks saamine ettevõtlikkust. Kõigist ei saa firmajuhid ja omanikud ega saagi saada, kuid ettevõtlikkus on tööalases tegevuses, hobides ja suhetes edu alus. Julget pealehakkamist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles