Tulvavesi katkestas Väluste teel liikluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine suurvesi.
Kevadine suurvesi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeva õhtupoolikul paiskus Viljandi—Väluste tee ääres ojasängi kogunenud veemass Ruudiküla ja Verilaske vahel teele ning viis minema kruuskatte.


Kissa-Märdi talu peremees Väino Viidebaum sõitis kella viie paiku õhtul Viljandisse ja juba siis valgus küngastevahelisse orgu tekkinud järvekesest vett teele. Tund hiljem naastes nägi mees üle tee tormamas vahutavat veemassi, mille sügavuseks võis tema hinnangul olla 10—15 sentimeetrit. Talunik riskis veel uputuskohast üle sõita, hilisemad tulijad sealt enam üle ei pääsenud.



«Hea, et teeservas oli paari­kümne meetri ulatuses lumevallist tekkinud jäärant. Oleks vesi ühes kohas läbi murdnud, uuristanuks see tee sügavalt läbi,» oli Viidebaum veendunud.



Eile andsid vee hävitustööst aimu allavoolu ojasängi uhutud kruus, teel paljastunud suured kivid ja paigast nihkunud truubiots. Öine külm oli veetaset tugevasti langetanud. Seda, kui suur oli tulv olnud eelmisel päeval, näitas puudele kinnitunud jääkoorik.



Üleeile õhtupoolikul sulgesid teemehed lõigu Vennijaagu bussipeatusest Ruudikülani ning suunasid autod ümbersõidule. Mustla—Väluste—Viljandi liini sõitnud Devori Reiside väikebuss oli viimane, mis kolmapäeva õhtul kõnealusest kohast üle pääses. Neljapäeva hommikul sõitsid bussid juba Uusna kaudu.



Eile arutasid Lääne teedekeskuse Viljandi osakonna ja osaühingu Sakala Teed juhid, mis ohtliku kohaga ette võtta.



«Kõik sõltub sellest, mida vesi täna teeb,» nentis Sakala Teede juhataja Toomas Leppik.  «Kui see läbi truubi minema voolata ei jõua, tuleb tee läbi kaevata, vesi alla lasta ja jämedam truup panna.»



Lääne teedekeskuse Viljandi osakonna juhtivspetsialist Allan Allik ütles, et võimalik on ka vana truup taastada ja selle kõrvale paigaldada teine, mis kindlustaks parema äravoolu.



Eile kaevasid teemehed truubi alumise otsa lahti, et vesi alla lasta. Sinna veeti jämedat kruusa, kuid esialgu jääb lõik suurtele autodele suletuks.



Väljatõstetud puutükid näitasid, et truubis oli tegutsenud ka kobras.



Kolmapäeval rikkus vesi maakonnas teisigi teid, kuid mujal liiklust sulgeda ei tulnud.



Toomas Leppiku sõnul panevad teemehed kõigepealt välja hoiatusmärgid. Uhtaugud täidetakse siis, kui vesi on maha jooksnud või teest ülevool on väike.



«Vette pole mõtet kruusa panna — see kantakse minema,» sõnas juhataja.


Eile teatati teemeestele üleujutatud kohast Heimtali—Uue-Kariste teel, kus truup ei suutnud tõenäoliselt jääkorgi tõttu vett läbi lasta ja see valgus teest kõrgemal asuvatelt põldudelt teele. Teine selline koht oli Metsküla teel, kus oli samuti truup ummistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles