Viiratsi volikogu näitas liitumisele rohelist tuld

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kaart

Kui Saarepeedi, Paistu ja Pärsti vallavolikogu liikmed toimivad samamoodi nagu äsja nende Viiratsi kolleegid, sünnib tuleval sügisel omavalitsus, mis laiub Võrtsjärve kaldalt Soomaa servani.

Üleeile koosolekut pidanud Viiratsi vallavolikogu oli esimene, kes andis heakskiidu nelja Viljandit ümbritseva omavalitsuse ühinemislepingule. Otsuse poolt hääletas 12 ja vastu kolm rahvaasemikku. Erapooletuks eelistas jääda kaks volikogu liiget.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv volikogu esimees Kaupo Kase tuletas meelde, et just Viiratsi volikogu oli see, kes kaks aastat väldanud liitumisläbirääkimised omal ajal algatas. «Seepärast oli loogiline ja sümboolne, et meie sellele ka esimesena lõpliku kinnituse andsime,» sõnas ta.

Viidates asjaolule, et 1990. aastate keskpaigast on nelja omavalitsuse peale kokku piirkonnast mujale elama kolinud Pärsti valla jagu inimesi, avaldas Kase veendumust, et ühend­omavalitsuse loomisele pole mõistlikku alternatiivi.

«On selge, et mida aeg edasi, seda kiduramaks väikeste valdade haldussuutlikkus muutub ning varem või hiljem peaksime vähemalt üht osa teenustest kahasse pakkuma hakkama. Mina aga ei pea sellist jupitamist mõistlikuks. Parem teeme kohe ühe tugeva ja teovõimelise valla, kellega arvestatakse nii lähedal kui kaugel.»

Viiratsi volikogus eeskätt oma koduküla Vardja rahvast esindav rahvaliitlane Jaanus Pukk, kes ühena kolmest ühinemise vastu kätt tõstis, põhjendas oma valikut sellega, et elanikele pole piisavalt reformi tagamaid selgitatud.

«See ei olnud minu otsus: rääkisin siin ümbruskonna külainimestega ja sain aru, et kellelgi pole täpset ettekujutust, mis see kõik meile kaasa toob. Seepärast ei saanud ma ka poolt hääletada. Ma pole veendunud, et see on hea lahendus,» ütles ta.

Et liitumine aset leiaks, peavad ka ülejäänud kolm asjaomast vallavolikogu ühinemislepingu kinnitama. Praeguse kava järgi asuvad nad selle küsimuse üle hääletama novembrikuisel istungil.

ARVAMUS

LEMBIT KRUUSE,
maavanem

Viljandi piirkonda on tekkimas tugev ja võimekas omavalitsus. Näen selles uut suurt arenguvõimalust ning usun, et ka teistest valdadest tulevad positiivsed otsused. Just sellise hea koostööga on võimalik maakonda terviklikult arendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles