Nutikas ärimees päästab hukule määratud vilja

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune sügis on viljakoristajatele olnud erakordselt raske. Seepärast on Tartumaa mehe Toivo Kurmi võimas John Deere olnud paljudel põldudel tänuväärt abiline.
Tänavune sügis on viljakoristajatele olnud erakordselt raske. Seepärast on Tartumaa mehe Toivo Kurmi võimas John Deere olnud paljudel põldudel tänuväärt abiline. Foto: Elmo Riig / Sakala

Artikkel ilmus 24. oktoobri «Sakala» paberväljaandes.

Sajune suve lõpp paisutas teraviljasaagi suureks, kuid koristada on seda olnud väga raske. Tartu kandi mees Toivo Kurm ulatas hädas olevatele talunikele päästerõnga.

Tema osaühing Salu Vili on ajalehes kuulutanud, et ostab kasvavat rapsi ja nisu, lubades selle koristada ja kohe ka raha maksta.

Üks neist, kes on Salu Vilja kuulutuse peale helistanud, on Saarepeedi valla Kõnnu talu peremees Elmar Vaalmäe. Mitmekümnel hektaril vilja kasvatav 79-aastane Vaalmäe oli jõudnud esimesed kolm hektarit oma kombainiga ära koristada, kuid siis tulid suured sajud, pealegi kukkus ta kuivatis toimetades trepilt ja sai viga. Töövõime kaotanud peremehel oli hingerahu läinud, sest põllul seisev vili mõlkus meelel.

«See on suur mure, kui vili ukse ees kasvab ning ise midagi teha ei jaksa. Selline vaev painab pidevalt ja toas istudes on tunne, nagu läheksid meeleheitest lõhki,» rääkis ta.

Sära tuli Elmar Vaalmäe silmadesse tagasi siis, kui Salu Vilja kaheksameetrise heedriga John Deere’i kombain põllule sõitis.

«Vägeva masina tööd oli lust vaadata. Ma ei ole nii laia heedriga kombaini varem näinudki,» kõneles Vaalmäe. «Põllud on puhtad ja nüüd saan jälle kenasti magada.»

Mustla kandis tegutseva osaühingu Karpo juhataja Kalev Nurk pidas sellist teenust väiketalunikele tänuväärseks ning omamoodi uppuja päästmiseks.

«Elva viadukti juures nägin alles äsja, kuidas koristamata rukkipõld maha niideti ja sisse künda üritati,» rääkis ta ning lisas, et samasugust pilti on tänavu Eestis tihti näha.

Osaühingu Salu Vili juhatuse liikme Toivo Kurmi jutu järgi pakub tema ettevõte juba teist sügist teravilja koristamist Tartu-, Viljandi- ja Võrumaal. Masinad on võimsad ja kiired ning nendega saab kiiresti ühest paigast teise liikuda.

«Tellimusi on palju ning talunikud, kelle saaki päästa oleme suutnud, on väga tänulikud,» rääkis Kurm. Tema sõnutsi jäid paljud väiksemad talunikud buumiaja lõppedes põllutööriistadest ilma ning kõrvalise abita jääbki saak põllule vedelema.

«Maksame turuhinda ehk 200 eurot tonnist miinus teenuse hind,» lausus Kurm. «Kuivatame ja töötleme saagi. Kui peaks leiduma veidi idanema läinud teri, saab need välja tuulata ning järeltöötlemisel veel söödakõlblikuks muuta.»

Koristatud nisu, oder ja raps lähevad farmidele, kes tahavad odavat loomasööta.

Juba varasemast töötab Toivo Kurm metsa üles, viimased neli aastat on ta kasvatanud teravilja. Tänavu oli selle all 600 hektarit. Tema John Deere'i kombain suudab ideaalsetes oludes päevaga koristada vilja 60 hektarilt, kehvemates tingimustes 15 hektarilt.

Toivo Kurmi sõnutsi on seni suudetud kõigi klientide põldudelt saak kätte saada, vaid mõni jupp on maha jäänud. Siiski on maa nii pehme ja vili lamandunud, et sel aastal Salu Vili tõenäoliselt enam uusi põlde ette ei võta — see ei ole majanduslikult mõistlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles