Mulgi uudised

Kristi Ilves
, «Mulgi uudiste» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulgikeelsed uudised on «Sakalas» ja Vikerraadios kaks korda kuus. Rubriiki toimetab Kristi Ilves Tarvastu kandist.

Manija pääl kõneldi murdekeeltest

Mineve riidi olli Kihnu kultuuri instituut Manija saare pääle kokku kutsun puha murdekeelde iist seisjade üle Eesti. Kõneldi murdekeelde õppemisest ja õpmisest, vaadeti Mark Soosaare vilmi «Ljõnnuaabets». Kik arutemine käis iki murdekeelen ja nii võruka ku muhulase, mulgi ja kihnlase saive üitstõisest äste aru.

Ütine arvamine olli, et egä kennigi tõine mede kiilt edesi ei vii, esi piap akkaje oleme. Näituses võruka ja kihnlase om oma keele ääs pallu ärä tennu ja sääl mõistave ja tahave noore kah joba murden kõnelde.

Kige suuremb ädä om sii, et ku vanembe inimese viil mõistavegi murret, sis lastege minnas iki kirjakeele pääle üle, a kiil või kolme põlvege ärä kadude. Selleperäst om maru tähtis, et inimese lastege kah murdekiilt kõneles.

Mulkel tulep oma ülikuul

Lauba, 27. oktoobrel om Karksi-Nuian Mulgi oma ülikuul. Päev akkap Karksi valla kultuurikeskusen pääle kell 10. Oma tegemistest kõneleve Alli Laande, Malle Ereline, Kristi Ilves, Kai Kannistu ja Viiu Lepik. Mulke aaluust kõnelep Tartu ülikooli provessur vilosoofiadoktur Mati Laur. Heli Grosberg Villändi muuseumist piap ettekande «Pühapaikest pühäkodadeni».

Kellä katest kolmeni pakutes lõunesüüki, kos tegije esi kõneleve oma süükest.

Pääle lõunat kõneleve Tiina Jürgen ja Igor Tõnurist Mulgi naiste pääriistest ek sis pääkattist. Peräst sedä võetes päev ütenkuun kokku.

Mulke ülikooli pääkõrraldei Anneli Arraste ütel Mulgi uudistele, et mulke ülikuul om luudu selle jaos, et inimese Mulgimaast, selle aaluust ja kombist rohkemb tääda saas. Oodetu om kik uvilise, aga oma tulekust pias Anneli Arrastele Karksi valla kultuurikeskusese nelläbes tääda andma. Osamass om üits euru, koolilatse ja pensjunäri saave ilma sissi.

Mulgi oma ülikuuli om kokku kolm jagu. 24. novembrel kõneldes kadrikommetest ja 8. detsembrel jõuluaast, väte saa sõs verivorstitegu kah pruuvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles