Kõige isiklikumad vanad ehted — jubedad ja ilusad

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustest on valmistatud kaelaehteid, uurikette, sõrmuseid ja käevõrusid. Üks ilusamaid Viljandi muuseumis hoiul olevaid ehteid on raamatukesega uurikett (püstisel pildil), mille Marie Riet kinkis kihluse tähistamiseks Jaan Rietile.
Juustest on valmistatud kaelaehteid, uurikette, sõrmuseid ja käevõrusid. Üks ilusamaid Viljandi muuseumis hoiul olevaid ehteid on raamatukesega uurikett (püstisel pildil), mille Marie Riet kinkis kihluse tähistamiseks Jaan Rietile. Foto: Elmo Riig / Sakala

Juustest valmistatud ehted on ilmselt ühed kummalisemad kaunistused, mida võib ette kujutada. Nendest on valmistatud prosse, kaelaehteid, uurikette ja käevõrusid, vahel isegi juuksenööre ja kõrvarõngaid.

Juukseid on peetud läbi aegade elujõu kehastuseks. Häda sulle, kui su juuksed sattusid nõia kätte. Siis olid kadunud hing. Eesti arhailises pärimuses on nendele omistatud maagiline vägi, sellest annavad tunnistust mitmed meie folklooris säilinud tabud ja keelud.

Copy
Tagasi üles