Kodused hoidised

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsja ilmus trükist raamat «Kodused hoidised», millesse Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetajad Maire Vesingi, Kaiti Pirs ja Malle Peterson on koondanud Olustvere hoidistemessi mitme aasta parimad palad ning endi kogutud retseptid.

Ühtlasi on seal kõikvõimalikke ideid, nippe ning retsepte, mille eesmärk on õpetada lugejaid kasutama hoidiseid mitmesuguste toitude valmistamiseks ning muuta söögitegemine lihtsamaks ja vaheldusrikkamaks.

Sissejuhatuses kirjutab Olustvere hoidistemesside peakorraldaja Tiina Randaru nõnda: «Hoidistemess sai alguse 2005. aastal, kui meid kõiki ähvardas suhkrutrahv. Nii koguneski detsembris sadakond Eestimaa perenaist Olustvere mõisa, kinnitamaks, et Eestis on aastasadade jooksul valmistatud häid hoidiseid, moose, kompotte, siirupeid, mahlu ja veine.

See traditsioon ei ole kuhugi kadunud, vaid kogub jõudu. Kuhu me siis kõik selle suhkru paneme kui mitte moosidesse, kompottidesse ja muudesse headesse omavalmistatud hoidistesse. Kui 2005. aastal oli hoidiseid alla 100, siis aastal 2011 oli messil esindatud 17 seltskonda 220 hoidisega.»

MUSTSÕSTRA-VÜRTSIKASTE

Alljärgnevast kogusest saab 250 ml erilist vürtsikastet:

• 120 g punast sibulat

• 260 g musti sõstraid

• 40 g kuivatatud puuvilju (rosin, dattel, must ploom)

• 10 g õli

• 25 g suhkrut

• 1 sl palsamiäädikat

• musta pipart

• (0,5 sl hakitud ingverit)

Kuumuta sibulad õlis, lisa mustad sõstrad, kuumuta veidi ja suru koostisosad pudrunuiaga katki, lisa tükeldatud kuivatatud puuviljad, suhkur, pipar ja palsamiäädikas.

Keeda kõike kaane all tasasel tulel viis-kuus minutit, pane kuumadesse ettevalmistatud purkidesse ja sule need õhukindlalt. Kaste sobib hästi suupistelauale pasteedi (vutimaksa ja muu linnuliha) juurde ning on hea lisand liharoogadele.

Autor: Kaiti Pirs

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles