Talvel tuleb jalanõusid tihedamini hooldada

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingsepp Ants Kuusiku sõnul on just praegu õige aeg jalatsid talvehoojaks ette valmistada.
Kingsepp Ants Kuusiku sõnul on just praegu õige aeg jalatsid talvehoojaks ette valmistada. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Talv ja lörtsised ilmad ei ole enam kaugel, seepärast peaksid inimesed kingseppade ja jalatsimüüjate sõnul üle vaatama, kas nende jalanõud on niiskuseks ja soolaseguseks lumeks korralikult ette valmistatud.

«Kõige enne peaks naturaalsest nahast jalanõud korralikult sisse kreemitama või toitma neid meevaha sisaldava naharasvaga. Need vahendid on sügisel ja talvel kõige tõhusama toimega. Kreemid imenduvad naha sisse kümne tunniga. Kui saapaid õhtul määrida, on neile hommikul soovitav pihustada niiskust ja mustust hülgavat aerosooli,» rääkis kaupluse Kindel King müüja Ingrid Ilves.

Ilvese sõnul on kingapoodides palju hooldusvahendeid, kuid juba aastaid on inimesed ostnud neid vähe. «Leidub neid, kes soetavad endale ehtsast nahast saapaid, aga ütlevad, et pole jalatseid kunagi kreemitanud,» imestas Ilves.

Ta ei saa sellisest suhtumisest aru. «Kes keskmiselt sada eurot maksvaid nahksaapaid ei hoolda, käib rahaga vastutustundetult ümber. Peaksime ikka kasutama iga võimalust raha kokku hoida,» lausus ta.

Ilvese sõnul võivad kvaliteetsed kreemid tunduda küll kallid, kuid tema kinnitust mööda on need kasutuskõlblikud ka aasta pärast, kui jalanõusid on taas vaja uueks hooajaks ette valmistada.

Raha on otsustav

Ingrid Ilves tõdes, et eesti inimesele on tähtis, kui palju kaup maksab, ning see saab määravaks ka jalatseid ostes. «Kel pole välja panna nii suurt summat, mille eest saaks täisnahast kingad või saapad, mis kaua vastu peavad, on sunnitud minema turule ja ostma odavamad,» nentis ta.

Viljandis töötav kingsepp Ants Kuusik kinnitas samuti, et inimesed eelistavad praeguses majanduslikus olukorras soetada odavamaid jalanõusid. «Ometi on mõistlikum muretseda endale pigem korralik jalats kui käia peaaegu iga nädal turul ja kulutada jalavarjudele umbes 30 eurot kuus,» lausus ta.

Kingsepa juurde tuuakse iga päev nii kalleid täisnahast kui turult ostetud kunstnahast kingi ja saapaid. «Ega tööpuuduse üle kurta saa,» lausus ta. Praegu ongi tema jutu järgi käes jalatsihoolduse hooaeg.

Hooldada saab ka kodus

Ants Kuusik möönis, et hooldust vajavaid jalavarje ei pea ilmtingimata kingsepa juurde tooma, vaid üht-teist saab teha ka kodus. «Head ja kvaliteetsed on Salamanderi tooted,» lausus ta.

«Kingseppadel on siiski ka selliseid kreeme ning vahasid, mida poest ei saa,» lisas Kuusik. Tema sõnul kreemitatakse ja vahatatakse ainult täisnahast jalanõusid, sest kiiresti lagunevale kunstnahale pole mõtet hinnalisi vahendeid kulutada.

Talvel soovitab Kuusik hooldada jalanõusid kord kahe nädala tagant, sest siis on linnatänavad täis lörtsi, soola ja vett. Ta hoiatab inimesi, et nad ei kuivataks märgi kingi ja saapaid kangeks, sest siis tulevad neile praod sisse ja tallad löövad lahti.

Ingrid Ilves seevastu arvas, et naturaalne nahk ei tohiks siiski nii lihtsalt praguneda. Pigem nägi ta põhjust selles, et jalanõud väsivad lihtsalt ära. «Inimestel, kes käivad päevas mitu kilomeetrit märja jalaga, saavad kingad loomulikult rohkem vatti kui neil, kes sõidavad autoga tööle ja koju,» arutles ta.

Näpunäited

Enne hooldustoodete kasutamist ning niiskus- ja mustuskaitse värskendamist tuleb jalatseid puhastada.

• Uut täisnahast kinga või saabast on soovitav enne jalgapanekut töödelda niiskus- ja mustuskaitsevahendiga.

• Pärast jalatsite puhastamist tuleb niiskus- ja mustuskaitset uuendada.

• Niiskus- ja mustuskaitsevahendit on vaja kasutada regulaarselt, sõltuvalt ilmast ja kandmissagedusest.

• Päev läbi jalas olnud kingi või saapaid tuleb kuivatada toatemperatuuril.

• Vahetage sisetaldu, nii väheneb jalgade higistamisest tulenev ebameeldiv lõhn.

Allikas: Ritico.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles