Pidev niiskus aitab hallitusseente levikule kaasa

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Pildi sõnul koondub hallitus tihti niiskusrikastesse kohtadesse.
Kalle Pildi sõnul koondub hallitus tihti niiskusrikastesse kohtadesse. Foto: Margus Ansu / Postimees

Neil, kes avastavad kodus hallituse, tasub olla hoolas isegi siis, kui see tuntavalt tervisele ei hakka, sest hallitusseened eritavad arenedes pigmentainet, mida on pindadelt väga raske eemaldada.

Hallitusseeni leidub õhus pidevalt ja nende puudumise korral ei saaks inimesed maal elada. Häda algab siis, kui nende kogus läheb liiga suureks, selgitas biokahjustuste spetsialist, Eesti mükoloogiauuringute keskuse juhatuse liige Kalle Pilt.

Eesti mükoloogiauuringute keskus, mis määrab oma seadmetega õhus olevate hallitusseente kontsentratsiooni, nimetab kogust liiga suureks, kui tubades on hallitusseeni rohkem kui väljas.

Kalle Pilt, millised kohad tasub hallitust kartes puhtad hoida?

Kõige rohkem on hallitust toitaineterikkas piirkonnas, näiteks köögis ja sahvris, või niisketes ruumides, nagu vannitoas, samuti seal, kus pinnad on märjad, näiteks valamu ja torustiku ümbruses ning WC-s.

Tihti kasvavad hallitusseente kolooniad laenurkades ja aknapaledel — jahedatel pindadel, kuhu vesi kipub kondenseeruma.

Hallitusseened enamasti tõrjet ei vaja, pigem tuleb vabaneda nende vohamise põhjustest: puhastada pinnad, kasutada toitu valmistades kubu, kuivatada kraanikausside ümbrus kohe pärast kasutamist ning vältida välispiiretel külmasildu ja alasoojustamist.

Kuidas ise kodus hallitust maha nühkida?

Kõige lihtsam on seda teha niiske lapiga, mis tuleb panna kohe pärast pühkimist õhutihedasse kotti või hävitada. Soovi korral võib seda niisutada desinfitseeriva kodukeemiavahendiga.

Kindlasti tuleb silmas pidada, et hallitusseened eritavad arenedes pigmentaineid, mis imbuvad kasvupinnasesse ja neid sealt välja saada pole lihtne. Niisuguste pigmentidega kangas on rikutud. Hallitusekolooniatest jäävad pindadele ka pärast puhastamist tumedad laigud, ehkki seeni endid seal enam pole.

Kuidas saab maha kraanikausi silikoontihendile tekkinud hallitustäpid?

Neid ei saagi maha, silikoon tuleb välja vahetada.

Milliseid vahendeid tasub hallituse tõrjumiseks osta poest?

Julgen väita, et püsiva mõjuga kemikaale müügil pole. Nendele raha kulutada ei ole otstarbekas, pigem tuleb leida ja kõrvaldada hallituse tekkimise põhjused.

Pärast vihmast suve hallitab paljudel puidust õuemööbel. Mida sellega teha?

Välisõhus leiduvat hallitusseente kogust peetakse normaalseks fooniks. Kui mingile esemele ilmuvad kolooniad, leidub hallitusseentel seal tõenäoliselt orgaanilist ainet, mida lagundada. Loodusest ladestuvatest orgaanilistest ainetest ja olmeorgaanikast puhastel pinkidel ja laudadel hallitust ei teki.

Mõnikord tekivad hallitustäpid lapsevankrile ja rõivastele. Kuidas neist lahti saab?

Riideesemeid tuleb hallituse vältimiseks hoida ruumides, kus suhteline õhuniiskus on enamasti alla 60 protsendi.

Kui lapsevanker, millesse on pudenenud toidujäätmeid, seisab niiskes koridoris, tekib selles paratamatult hallitus.

Rõivastel olevatest hallitusseentest saate lahti, kui pesete neid enam kui 70-kraadisel temperatuuril, kuid tekkinud pigmentidest on raske vabaneda, parim võimalus on riided üle värvida.

Mõni hallitusseen on ohtlikum, teisega saab ehk rahus elada. Kuidas kindlaks teha, millega on kodus tegemist?

Eesti juurtega Rootsi mükoloog Aime Must võrdles õhus olevate hallitusseente arvu ning sellest tulenevaid vaevusi ja leidis, et hallitusseened mõjuvad inimestele erinevalt. Ühe puhul piisab väikesest kogusest ja teise puhul pole ohtlik isegi väga suur kogus.

Osa teadlasi on leidnud seoseid hallitusseente liikide ja hoone sisekliima vahel ning on neidki, kes seostavad üht või teist liiki hallitusseentega eri ehitusmaterjale.

Need, kes on hädas hallitusega, saavad määrata õhus olevate hallitusseente kontsentratsiooni. Nende koguse ja domineerivad seeneliigid teeb kindlaks Eesti mükoloogiauuringute keskus. Mükoloogi abita on hallitusseente liike võimatu määrata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles