Vallajuhtide 21 ideed

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Karksi vald leiab, et ordulinnus tuleb muuta turistidele ligitõmbavaks ja kohalikele paigaks, kuhu koguneda kultuuri nautima.

Karksi vald on ordulinnuse arendamiseks kirja pannud 21 ideed ja soovib teada, mida arvab neist muinsuskaitse. «Need on mõtted, kuidas seda piirkonda rohkem kasutama hakata,» täpsustas Karksi vallavanem Arvo Maling.

Tema sõnul tuleks senisest rohkem tutvustada XIII sajandist pärineva ordulinnuse ajalugu. «Meie linnus koosneb ju eeslinnusest ja pealinnusest, aga paljud võib-olla ei teagi seda,» sõnas Arvo Maling.

Pealinnus, mida kaarväravast siseneja näeb paremat kätt, tuleks vallavanema sõnutsi  nähtavamale tuua. Muinsuskaitsjad soovitasid vaateid parandavat hooldusraiet, sest kunagi polnud ju samuti linnuses nii palju puid. Malingu hinnangul tuleks tagantpoolt ka vana müüri äärt paljastada, et linnusest tekiks parem ettekujutus.

Muinsuskaitsjad pakkusid veel välja, et sissetulekutee asemel taastataks üle vallikraavi kaarvärava kaudu linnusesse viiv sild. See eeldaks, et praegu peavärava ees täis aetud vallikraav tühjendataks.

Räägitud on ka vaatetorni rajamisest esimesse väravatorni.

Omaette teema on piiramistorni ja müürilõhkuja linnusesse toomine. «Seal võiks olla selliseid asju, mida vanasti sõjapidamises ja piiramises kasutati. Neid saaks võib-olla ka natuke liigutada ja katsuda, kui rasked need olid,» rääkis Maling.

Ordulinnuses korraldatakse siiski ka praegu üritusi. Seal leiavad aset jaanijooks ja Karksi kodukandipäevad ning hiljuti käis sealt läbi roheliste rattaretk.

Selliste sündmuste jaoks kavandab volikogu planeerida taristut, et oleks teada, kus asuvad lõkkeplatsid ja kuhu ürituse ajal paigutatakse käimlaid ning kust saada puhast joogivett ja elektrit.

Et ürgoru poolt ordulinnusesse pääseks, tuleb korrastada teid ja radu. Lisaks soovitasid muinsuskaitsjad vallikraavis voolavat kive täis oja õgvendada.

Lähteülesandes on toodud veel punktidena näiteks väravatorni all olevate keldrite lahtikaevamine ja huvilistele avamine, kirikumüüridele ja kirikule vaadete avamine, kohviku, parkla ja turistide infopunkti rajamine, külakiige püstitamine ning kõike seda kontrolliva videovalve paigaldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles