Esindus valiti rohkete häältega

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi gümnaasiumi esimene õpilasesindus pidas esimese koosoleku üleeile.
Viljandi gümnaasiumi esimene õpilasesindus pidas esimese koosoleku üleeile. Foto: Urmo Reitav

Üleeile esimest korda koos käinud Viljandi gümnaasiumi õpilas­esindus valiti tavapärasest avatumal moel.

Sel õppeaastal tegevust alustanud Viljandi gümnaasiumi õpilasesinduse valimistel said osaleda kõik 465 kooli nimistus olevat õppurit. 380 õpilast ehk ligemale 82 protsenti seda ka tegid.

«Mõnes mõttes viitab nii suur osalemisprotsent diktatuursele ühiskonnale,» märkis Viljandi gümnaasiumi direktor Ülle Luisk naljatamisi. Tema hinnangul võib gümnasistide usina osalemise kirjutada õpetajate hea teavitustöö arvele.

Valimistega õpiti demokraatiat

Seni on tavaks olnud moodustada õpilasesindus kitsamas ringkonnas. Selle koosseisu on kuulunud näiteks klassivanemad või on uue esinduse ametisse nimetanud vana õpilasesindus, lähtudes valikut tehes vestlustest ja motivatsioonikirjadest.

Viljandi gümnaasiumi direktor Ülle Luisk tundis kooli esimese õpilasesinduse valimise õnnestumise üle heameelt ning selgitas, et talle näis ainuvõimalik korraldada valimised avatult ja demokraatlikul moel.

«Minu arvates on see täiesti normaalne,» leidis ta.

Ühiskonnaõpetuse õpetajana töötanud Luisk märkis, et kõigele muule lisaks õpetab sellises protsessis osalemine gümnasistidele demokraatiat.

Valimiskast igas koolimajas

Ülle Luisu selgitust mööda ei sündinud valimiste vorm ühe inimese peas, vaid õpilasesinduse loomiseks ellu kutsutud meeskonna ühise ajurünnaku tulemusena. Valimised olid kahel päeval, 16. ja 17. oktoobril ning hääletada sai paberil. Selleks pandi igasse koolimajja, kus Viljandi gümnaasium tegutseb, nähtavale kohale valimiskast. Iga hääletamas käinu pidi andma allkirja. Kandideerida lubati ka maksimaalselt kolmeliikmelistel valimisliitudel.

Enim hääli kogus kaheksa üksikkandidaadi kõrval ainus valimisliit YOLO, millesse kuulub kolm noormeest: Kris Süld, Mikk Mihkel Vaabel ja Toomas Koitmäe. YOLO poolt oli 161 õpilast ehk 42,7 protsenti kõigist hääletanutest.

Üksikkandidaatidest kogus suurima häältearvu Mats Mikkor, kelle kandidatuuri toetas 57 gümnasisti ehk 15,1 protsenti hääletanutest.

Valimisliidu YOLO liige Mikk Mihkel Vaabel rääkis, et kuna õpilasesinduse suuruseks oli määratud 13 liiget, aga kandidatuuri seadsid nende kõrval üles vaid kaheksa üksikkandidaati, ei teinud nad valimiste eel üldse reklaami. Ülekaalukas võit tuli noormehe sõnul seetõttu üllatusena, nagu ka oma hääle andnute suur hulk.

«Kui õpilasesinduse valimistel osalejate protsent on ka tulevikus nii suur, on avatud valimised kindlasti huvitav ja teretulnud lahendus,» leidis Vaabel.

Üleeile esimesele koosolekule kogunenud õpilasesindus valis oma presidendiks üksmeelselt Krista Kovali.

LIIKMED

Viljandi gümnaasiumi õpilasesindusse kuulub 11 liiget.

• Krista Koval

• Kris Süld

• Mikk Mihkel Vaabel

• Toomas Koitmäe

• Mats Mikkor

• Kelli Ilisson

• Mariella Oja

• Artur Kohv

• Taaniel Tambet

• Susanna Päiv

• Jane Milvek

Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles