Elamiseks vähe, suremiseks palju

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbusaldushääletuse läbikukkumise järel sai Juhan Parts riigikogu saalis koalitsioonikaaslastelt ridamisi toetavaid käepigistusi.
Umbusaldushääletuse läbikukkumise järel sai Juhan Parts riigikogu saalis koalitsioonikaaslastelt ridamisi toetavaid käepigistusi. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eile kukkus riigikogus läbi umbusaldushääletus, mille opositsioonierakonnad olid algatanud majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi vastu.

Viljandlasest parlamendiliige sotsiaaldemokraat Helmen Kütt hääletas enda sõnul ministri tagandamise poolt eeskätt sellepärast, et Parts pole peatsest elektri hinna tõusust tingitud hädade leevendamiseks midagi ette võtnud.

Helmen Kütt, kas uskusite, et umbusaldamine õnnestub? Või oli tegu ikkagi ennekõike parlamentaarse meeleavaldusega?

Umbusaldushääletus on riigikogu töövorm, millega kaasneb võimalus esitada küsimusi, millele minister tavaolukorras ei vastaks. See oli üks viis näidata, et me pole majandus- ja kommunikatsiooniministri poliitikaga rahul.

Juhan Parts on viimastel päevadel saanud tuld õige mitmest küljest. Ühelt poolt on teda süüdistatud ebaseaduslikus tegevuses Auvere elektrijaama ehitushankega seoses, teisalt on temast tehtud peamine patuoinas uuel aastal ees seisva elektri hinna tõusu temaatikas. Mille eest teie talle punast tuld näitasite?

Sellele, kas elektrijaama ehitamise riigihange viidi läbi seaduslikult või mitte või kas seda objekti meile üldse vaja on, ei oska mina kuigi hästi hinnangut anda. Tean, et selles on hulk vaieldavaid aspekte, millesse peab selgust tooma pädev uurimine.

Sotsiaalvaldkonna inimesena lähtusin mina nuppu vajutades ennekõike sellest, et Juhan Parts pole võtnud ette piisavaid samme, leevendamaks ligi 20-protsendilist elektri hinna tõusu, mis meid uuel aastal varitseb.

Esitasin talle küsimuse: kui toimetulekutoetus on ainuke, millele hätta sattuvad inimesed võivad loota, siis kui kaua on võimalik sellega ära elada? Tuletagem meelde, et üksik eakas inimene peab sel juhul kuus toime tulema 76.70 ja kahe lapsega üksik­ema 199 euroga. Pikemalt seletamatagi on selge, et sellise raha eest pole võimalik igakuiste kulude kõrvalt ravimeid osta ja lapsi koolitada. Paraku pole valitsus lahendusi välja pakkunud.

Mida saaks ära teha majandus- ja kommunikatsiooniminister?

Aktsiise ja makse puudutavad poliitilised otsused mõjutavad elektri hinnast tervelt kaht kolmandikku. Ministri võimuses on juhtida sellele kolleegide tähelepanu. Kindlasti saanuks Juhan Parts teha rohkem ja tulemuslikumat koostööd sotsiaalminister Hanno Pevkuriga.

Pensionid tõusevad viis protsenti alles aprillis. See tähendab, et enne seda tuleb üle elada kõige külmemad ja pimedamad talvekuud, mil kütuse hind on laes ja elektrit kulub palju.

Meil elab juba praegu umbes 100 000 pensionäri allpool vaesuspiiri. Elektri hinna tõus kasvatab nende hulka märgatavalt.

Meil on tunduvalt kõrgemad aktsiisimäärad, kui Euroopa Liidu miinimumid ette näevad. Valitsus ei ole isegi kaalunud nende langetamist, et inimeste toimetulekut parandada. Meil on aina rohkem neid, kelle sissetuleku kohta kehtib ütlus: elamiseks vähe, suremiseks palju.

Jah, nendesamade aktsiiside arvelt toimetulekutoetusi makstaksegi, aga kas tõesti on vaja sundida inimesed sihilikult allapoole vaesuspiiri, et neile saaks välja maksta nappe toetusi? Ma ei pea sellist poliitikat õigeks.

HÄÄLETUS

Majandusminister Juhan Partsi umbusaldushääletus kukkus riigikogus läbi.

• Ministri tagandamise poolt oli 44 saadikut.

• Vastu hääletas 50 riigikogu liiget.

• Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Juku-Kalle Raid väljus hääletuse ajaks demonstratiivselt saalist.

Allikas: riigikogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles