Hõimupäevad jõuavad aita

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõimupäevadel üles astuvad soome-ugri rahvaste ansamblid esinevad ka väiksemates rahvamajades ja koolides mitmel pool Eestis. Paari aasta eest oli Viljandis Jakobsoni gümnaasiumis külas mordvalaste ansambel Toorama.
Hõimupäevadel üles astuvad soome-ugri rahvaste ansamblid esinevad ka väiksemates rahvamajades ja koolides mitmel pool Eestis. Paari aasta eest oli Viljandis Jakobsoni gümnaasiumis külas mordvalaste ansambel Toorama. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna õhtul on Viljandi pärimusmuusika aidas eri esinejatega kontsert, mis on praegu käimas olevate hõimupäevade peaüritus.

Elurõõmu, laulu ja tantsu toovad udmurdid, komid, marid, liivlased ning tunnustatud saami joiguja. Sama kava pakuti eile Tartus Genialistide klubis ning homme saab seda näha ja kuulda Tallinnas Mustpeade majas.

Mitu tahku

Hõimupäevade organisaator Jaak Prozes tõdes, et soome-ugri aladel Viljandi pärimusmuusika või Võru folkloorifestivali laadseid üritusi ei korraldata.

«Seal ei ole ka näiteks meie Untsakate, Zetode või Laudaukse Kääksutajate sarnaseid ansambleid,» rääkis Prozes. «Küladest võib leida autentseid folklooriansambleid ja väga moodi on läinud rahvuskeelne estraad, kus miksitakse muusikat ja tehakse diskot. See on üllatavalt populaarne.»

Prozese hinnangul pole eestlased hõimurahvaste muusikaga eriti kursis, kuigi siinsetele folkloorifestivalidele aeg-ajalt sealt kandist pärit esinejaid siiski satub.

«Tipud on üldiselt üles leitud ja teada, aga ega meil väga palju infot ole,» nentis ta. «Mis puudutab sealse piirkonna rahvamuusikat, tuleb tõdeda, et riik püüab folklooriansambleid suunata. Häda on selles, et need esinevad tihtipeale väga stiliseeritud rahvarõivastes ning põimivad muusikasse julgelt ukraina ja vene rahvamuusika elemente.»

Prozes lisas, et sellistest riiklikest folkansamblitest kiputakse omakorda eeskuju võtma külades.

Viljandi kontserdile on Prozese sõnul püütud kutsuda võimalikult ehedad esinejad. «Nõrku või halbu kollektiive ei ole,» kinnitas ta.

Viis esinejat

Marimaa udmurtide folklooriansambli Zardon repertuaar põhineb kohalikul folklooril ning kavas on vanad rahvalaulud ja tantsud.

Udmurdimaa pealinnas Ižkaris tegutsev Mari Sem on üks paremaid mari folklooriansambleid Udmurdimaal. Selle repertuaaris on nii vanad kui uuemad rahvalaulud, mida esitatakse lõõtspilli ja trummi saatel.

Komi rahvakoor Zorjuška tegutseb Körtkerössi rajoonis Pödtõboki küla kultuurimajas ning laulab rahvalaule, mis on korjatud ümbruskonnast.

Põhjala helisid, rütme ja väge toob Saamimaalt joiguja Ánde Somby. Ta on Tromsö ülikooli õigusteaduste doktor, kes uurib õigusfilosoofiat ja põlisrahvaste õigusi­.

Liivi folklooriansamblis Kāndlas laulavad liivlaste järeltulijad ja sõbrad. Nende rahvalauludes, tantsudes ja laulumängudes kajastuvad liivlaste aastaring ja rahvakombed.

Oktoobrikuu kolmandal laupäeval ehk homme tähistatakse hõimupäeva Eestis riikliku tähtpäevana. Fenno-Ugria asutuse eestvedamisel peetavate hõimupäevade üritused on terve nädala jooksul Tallinnas, Tartus ning mujalgi Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles