Kodumaised viljad uhkeldasid näitusel

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kolmapäeval olid Viljandi linnaraamatukogus vaatamiseks ning maitsmiseks välja pandud Eesti õuna-, leiva- ja kartulisordid.

Viljandimaa naisliidu esinaise Lea Saareoksa sõnul korraldas selts näituse selleks, et väärtustada vilju, mis meie aedades kasvavad.

«Varasematel aastatel oleme oktoobri algul tähistanud leivanädalat,» lausus ta.

Algul taheti näitusele panna ainult õuna- ning kartulisordid, aga siis otsustas naisliit välja tuua ka leiva. «Eks leib koosne ju samuti kodumaisest toorainest,» nentis Saareoks. Tema jutu järgi pärinevad näitusel olevad leivasordid kohalikelt pagaritelt, näiteks Aasa kohvikust, Bonifatiuse gildist ja Grand Hotel Viljandist.

Õunasorte oli umbes neliteist ning kõik olid pärit Polli aiandusuuringute keskusest. «Polli õunad on naturaalsed, neid pole mürgiga pritsitud ning nad on kohapeal aretatud,» kiitis Saareoks.

Kartulid pärinesid tema sõnutsi Viljandi turult.

Et väljapanek rääkis sügisandidest, oli peakülaliseks kutsutud Päidre puukooli juhataja Hillar Nassar. Ta andis ülevaate eestimaistest taimeistikutest ja õunasortidest.

Nassar lausus, et Eestis sobib kasvatada peamiselt Soome, Vene ning Kanada õunasorte, sest need on aretatud põhjamaist kliimat silmas pidades. «Üks õun päevas hoiab eemal arsti ning kontrolli all kolesterooli ja kehakaalu,» rääkis ta selle vilja kasulikkusest.

Aiapidajatel, kes tahavad veel praegu viljapuid istutada, on selleks Nassari sõnul viimane aeg.

«Kes soovib usaldusväärset ning head õunasorti, peaks istikud ostma puukoolist, sest seal on need põllumajandusameti kontrollitud ning kaasas on taimepass, mis garanteerib, et istikutel ei ole haigusi,» kõneles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles