Repliik: Kaamos

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Seil
Liisi Seil Foto: Elmo Riig / Sakala

Kas olete märganud, et õhtul kell seitse on väljas juba pime? Kes tahab oma tervisejooksu- või kõnniringi pärast tööd valgevalus ära teha, peab kiirustama.

Oktoobri lõpul läheme üle talveajale ning siis muutuvad pilkased õhtud veel pikemaks. Saabub kaamos, mis eestlaste mõttemaailmas märgistab sügisese väsimuse ja rusuva masenduse perioodi.

«Eesti õigekeelsussõnaraamatu» selgitust mööda nimetatakse kaamoseks sünkpimedat sügise- ja talveaega. Veebiteatmik Vikipeedia ütleb, et «kaamos» on soome sõna, mis tähistab polaarööd.

Vikipeediast saame ühtlasi teada, et Kaamos on Rootsi death metal’i bänd ja Soome progressiivse roki kollektiiv. See sõna on pealkirjaks sobinud mitmele laulule ja muusikaalbumile, selle on oma nimeks valinud üks ehitusfirma ning mitu veebis tegutsejat eelistab seda pseudonüümina.

Nii et pole see kaamos nii masendav ühtigi. Äkki on nii, et kui leida sõnale oma mõtetes uus kasutusvarjund, muutub ka selle tegelik tähendus rõõmsamaks?

Tasub proovida!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles