Noori naisi oodatakse end vaktsineerima

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soodushinnaga kaitsesüstid pakuvad tütarlastele hea võimaluse kahandada emakakaelavähi riski.
Soodushinnaga kaitsesüstid pakuvad tütarlastele hea võimaluse kahandada emakakaelavähi riski. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi maavalitsus korraldab kampaania «Viljandimaa hoolib. Hooli sina ka!», mille ajal vaktsineeritakse tütarlapsi ja naisi emakakaelavähi vastu.

Emakakaelavähki on võimalik ennetada, sest selle põhjustaja on teada — see on inimese papilloomviirus ehk HPV. Vaktsineerimisest saadav kasu on seda suurem, et emakakaelavähk on naiste seas haigestumist põhjustavate pahaloomuliste kasvajate hulgas Eestis kolmandal ja surma põhjustavate kasvajate hulgas neljandal kohal.

Vaktsiin on kallis, kuid koostöö ravimifirmaga Glaxo­SmithKline on võimaldanud selle hinda poole võrra alandada.

Kampaania kestab oktoobrist detsembrini ning tuleval aastal jaanuarist märtsini ja juulist septembrini — siis peaks kolmest ettenähtud süstist viimane tehtud olema.

Eesmärk on vaktsineerida Viljandi maakonna 12—40-aastaseid tütarlapsi ja naisi, võimaldades neil kampaania perioodil osta kõik kolm doosi emakakaelavähivastast vaktsiini 50-protsendilise hinnaalandusega. Doos läheb maksma 57 eurot, millele lisandub üks euro teenustasu. Tavahind on 113 aurot.

Soodushinnaga saavad vaktsiini ka need, kes plaanivad teha juba teist või kolmandat kaitsesüsti.

24. oktoobril kell 17 on Viljandi maavalitsuse suures saalis Vabaduse plats 2 kolmandal korrusel emakakaelavähi ennetamise ja HPV-vastase vaktsiini infopäev. Oodatud on kõik huvilised.

Samal päeval kella 13—19 on Viljandi maavalitsuse esises parklas vaktsiinibuss, kus saab lasta teha kaitsesüsti.

Edaspidi on bussid sealsamas 10. novembril kella 11—16 ja 23. novembril kella 11—16.

Kampaania ajal saab lasta end soodushinnaga kaitsesüstida ka Viljandi haigla noorte nõustamiskabinetis ja günekoloogide juures, samuti perearstil. Arsti juurde minekuks tuleb end registreerida. Retsepti alusel müüvad soodusvaktsiini Viljandi Vana-Apteek ning selle filiaalid, mis asuvad Viljandi haiglas, Võhmas ja Mustlas.

Vaktsineerimisbussis on võimalik saada soodushinnaga ka hepatiidivastane kaitsesüst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles