Noored on uue toa üles leidnud

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsekooli noori meelitab noortetuppa piljardimäng.
Kutsekooli noori meelitab noortetuppa piljardimäng. Foto: Sten Mahov

Eelmisel nädalal avati Viljandi kultuurimajas, uue nimega Sakala keskuses pidulikult noortetuba, mille uksed olid lahti olnud juba ligi kuu aega.

Noortetoa administraatori Siim Tederi ütlemist mööda käib seal päevas 15—20 noort. «Meil on välja kujunenud juba kliendid, kes toovad kaasa ka oma sõpru,» ütles ta.

Teisipäeva õhtul noortetoas olnud Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpilased Reijo Kasemets, Robert Kuusk, Tauno Laks ja Silver Keptsov rääkisid, et käivad noortetoas kolm korda nädalas, ülepäeviti. «Siin on hea sõpradega suhelda ja piljardit taguda,» leidsid nad.

Poiste sõnul on toas huvitavam õhtupoolikuti, laupäeviti nad sinna aga ei satu, sest nagu nad muiates tunnistasid, on siis juba teised tegemised.

Neist neljast ainsana Männimäe noortetoas käinud Silver Keptsov oskas kaht tuba võrreldes öelda, et Männimäel oli rohkem ruumi kui on Sakala keskuses. «Männimäel oli kohe ikka palju ruumi ja sai igasuguseid üritusi teha, näiteks Playstation2 mängida, ning ka arvutid olid seal olemas,» rääkis ta.

Poiste jutu järgi veedavad toas aega enamasti 16—20-aastased noored. «Tüdrukuid ei käi siin peaaegu üldse,» laususid nad ühest suust.

Noortetuba kõigile

Sakala keskuse noorsootöö koordinaatori Mart Saare hinnangul on osa neist, kes olid harjunud Männimäe noortetoas käima, ka Sakala keskuse üles leidnud.

Tema meelest on praegune paik väga hea: kesklinnas ja otse transpordisõlmes. Saare sõnutsi ongi märgata, et palju noori teeb seal bussi välju­miseni jäänud aega parajaks. «Muidugi käib meil ka teisi noori, kes tahavad lihtsalt vaba aega sisustada,» lausus ta.

Kõik tulijad saavad mängida piljardit ja lauamänge. Kunagi oli ka televiisor, siis sai isegi Wii mänge mängida. Praegu seda pole, aga lähemal ajal tekib taas mänguvõimalus. Saare sõnutsi on noored tundnud huvi bänditegemise vastu, kuid paraku peab ka sellega veel mõnda aega ootama.

«Noortetoas aga võivad käia kõik, kes on 7—26-aastased,» ütles Saar. Minema ei aeta ka viie- või kuueaastasi lapsi. «Me lihtsalt küsime, kas neil on vanemate luba.»

Kasutada üks tuba

Sakala keskuse teisel korrusel on noortetoale ette nähtud vaid üks tuba. Küsimusele, kas see noortele väikseks ei jää, vastas Mart Saar, et selline oli linnavalitsuse otsus.

«Linn ei ole nüüd nii suur ka, et me kõik siin kokku ei saaks,» lausus ta ning täpsustas, et peale kõnealuse toa on noorte kasutada uue maja saal ja hoov. «Muidugi need noored, kes otsivad meilt ekstreemsusi, neid siit ei leia ning peavad sammud ekstreemhalli poole seadma.»

Saar leidis, et noortetoas võiks olla rohkem ajaveetmisvõimalusi ja noored ise aktiivsemad. «Praegu on tegevus väga toores, sest vahepeal oli kaheaastane paus. Vaja on traditsioonid taas üles leida,» nentis ta.

Tavade kujundamist alustatakse sügisvaheajal. «Korraldame piljarditurniiri, mis on noori alati kohale toonud,» lausus ta. «Lisaks on vaheajanädalal huvijuhtide, õpilasesinduste ja noortevolikogu koosistumine, kus arutame oma ühiseid huvisid.»

AVATUD

Noortetuba asub Sakala keskuse teisel korrusel.

• See on avatud teisipäevast reedeni kella 16—21 ja laupäeviti kella 15—21.

• Esmaspäeviti ja pühapäeviti on noortetuba suletud.

• Koolivaheaja puhul on noortetuba 23.—27. oktoobrini avatud kella 13—21.

Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles