Ministeerium toetab mõisakoole

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saastekvootide müügist saadud raha eest tehakse Lahmusel korda kooli peahoone ja spordihoone.
Saastekvootide müügist saadud raha eest tehakse Lahmusel korda kooli peahoone ja spordihoone. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kultuuriminister Rein Lang kinnitas mõisakoolide programmi toetused. Mittetulundusühing Eesti Mõisakoolide Ühendus saab 26 170 eurot külastusmängu «Unustatud mõisad» korraldamiseks, mõisakoolide õpilaspäeviku väljaandmiseks, ühisturunduseks Venemaal Peterburis ning mõisakoolide teatrifestivali tarbeks. Lahmuse mõisa peahoone restaureerimiseks vajaliku projektdokumentatsiooni koostamiseks anti 20 000 eurot.

Mõisakoolide ühenduse juhatuse esimees Tõnu Kiviloo ütles, et Peterburile mõeldes tehakse reisikorraldajatega tööd juba kolmandat aastat. «Üksikkülastajaid tuleb sealt küll, kuid püüame endiselt rikkamat rahvast.»

Ka mõisakoolide teatrifestival on tema sõnul juba traditsiooniline, sest koolides tegutseb mitu näiteringi.

«Tänavu olime Koerus, järgmise aasta festivali toimumiskoht on veel täpsustamisel,» rääkis Kiviloo. «Mõisakoolide lapsed on linnakoolide lastest lihtsalt erineva lähenemisega. Järgmisel aastal on plaanis jätkata ka külastusmängu.»

Lahmuse koolis on parasjagu käimas ehitus süsinikdioksiidi projektist saadud rahaga.

«Nagu vanas majas ikka, on ehituse käigus teha tulnud palju lisatöid,» ütles kooli direktor Jüri Hansen. «Hoone järvepoolsed laetalad on väga kehvas seisus ja tööd on seepärast natuke veninud.»

Hanseni sõnul kolitakse peagi osaliselt majja sisse. Ehitajaga on kokku lepitud, et ruume ei viimistleta lõplikult, sest üsna pea algab uus, enamasti siseviimistlust hõlmav remont. Selle projekti tarbeks ministeeriumilt tulnud raha lähebki.

Mõisakoolide programm kestab tänavusest 2016. aastani ning sellega toetatakse endistes mõisahoonetes tegutsevate koolide kujundamist kohaliku haridus- ja kultuurielu keskusteks ning tutvustatakse avalikkusele neis leiduvaid kultuuriväärtusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles