Taotleja oleks jäänud vale fotopaberi tõttu passita

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Passilauda minnes peab veenduma, et dokumendipilt vastaks nõuetele.
Passilauda minnes peab veenduma, et dokumendipilt vastaks nõuetele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Professionaalse piltniku juures tehtud fotoga isikut tõendavat dokumenti taotlema läinud inimene sai Viljandi passilauas teada, et pilt on kõlbmatu, sest printides oli valitud vale paber.

«Me ei saa teie fotot kasutada, sest ekraanil on lumesadu,» öeldi dokumendi soovijale eelmise nädala lõpul passilauas. Kiirdokumendifotod olid tehtud Viljandis Maksifoto stuudios.

Vale fotopaber

«Oli valitud vale fotopaber,» selgitas kodakondsus- ja migratsioonibüroo Viljandi teeninduse vanem Merike Lees. Tema sõnul on tegemist siiski üksikjuhtumiga ning tavaliselt tulevad Maksifotost väga kvaliteetsed fotod. Leesi selgitust mööda olid pildid seekord krobelisel fotopaberil, mistõttu jäi skannitud pilt kirju, justkui oleks lumehelbeid täis.

«Palusime kliendil teha pilt meie fotoboksis või pöörduda tagasi piltniku juurde. Andsime sobimatust fotost ka ettevõttele teada,» lausus Lees.

Osaühingu Maksifoto juhataja Mati Roosalu jutu järgi oli see juhtum ka talle üllatuseks. Nimelt oli samale paberile passifotosid tehtud juba aastaid ja varem polnud passilauast selle üle nurinat kuulda olnud. «Ilmselt on seal uuendatud kas skannereid või tarkvara,» ütles Roosalu.

Juhataja sõnul on kodakondsus- ja migratsiooniameti kodulehel palju reegleid, mida fotot tehes peab järgima, kuid ükski neist ei maini fotopaberi omadusi. Roosalu kinnitas, et tagasi saadetud fotod tehti ümber ja edaspidi kasutatakse passifotode puhul ainult läikivat paberit.

Merike Leesi ütlemist mööda ei sobi dokumendile enamasti sellised pildid, mille inimene on ise teinud või mis on mõnelt fotolt välja lõigatud.

«Tavaliselt ei sobi ka need pildid, mis on tehtud kodus ning taustaks on kirju vaip või tapeet,» selgitas passilaua töötaja ning toonitas, et dokumendifotodele kehtivad väga kindlad reeglid.

Fotoboksi fotod

Kodakondsus- ja migratsiooniametis on käesoleva aasta maist üles seatud fotoautomaat, et inimesed saaksid dokumendipildi mugavalt kohapeal ära teha. Selle kasutamise eest maksta ei tule.

Fotosid on võimalik saata ka kodakondsus- ja migratsiooniameti veebipostkasti. Pilti kontrollitakse ning kliendile antakse teada, kas see on sobilik.

Merike Leesi sõnul võib inimene ka piltnikul paluda dokumendifoto meili teel passilauda saata, kui pole soovi saada seda paberil. Teeninduse vanem lisas, et mitte mingil juhul ei võeta pilte vastu mälupulgal või muudel võõrastel andmekandjatel.

Rääkides dokumenditaotlejate hulgast, ütles Lees, et suvega võrreldes suuri järjekordi pole. Tema hinnangul muutub olukord hullemaks alles 2013. aastaga, mil dokumendi kehtivusaeg lõpeb tavapärasest kolmandiku võrra suuremal hulgal kodanikest.

NÕUDED

• Dokumendifotol peab isik olema otsevaates, neutraalse ilme ja suletud suuga, peakatteta ja avatud silmadega ning vaade peab olema suunatud objektiivi.

• Foto peab olema värviline, mõõtmetega 40 × 50 millimeetrit.

• Fotol ei tohi olla sõrmejälgi, kriimustusi ega muid defekte.

• Taust peab olema tasapinnaline, ühetooniline, heleda värvusega (helesinine, beež, helepruun, helehall või valge) ning kontrastne näo ja juuste värviga.

Allikas: politsei.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles