Pihlakad ja tõrud tasub viia kööki

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pihlakaist saab maitsva moosi.
Pihlakaist saab maitsva moosi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Praegu on muru parkides üle puistatud kastanimunade ja tammetõrudega ning puudel toretseb rikkalik pihlakasaak. Seda kõike saab oma tervise heaks tööle panna.

Levinud uskumuse järgi on haiguste ennetamiseks hea hobukastanimune taskus kanda ning paljud eakad inimesed kasutavad neid valutavate liigeste ja jalaveenide raviks. Kuivatatud munad võib panna tervena või — veel parem — viilutatuna riidest kotikesse, et hoida neid vajaduse korral haige koha peal. Vanarahvas määris valutavaid liigeseid viinast või piiritusest tehtud kastanimunaleotisega.

Tammekoor ja -tõrud on samuti rahvameditsiinis hinnatud. Tõrud sobivad muide söögikski: neist saab teha kohvi ja jahu. Tõsi, mõru meki kaotamine nõuab mässamist.

Toivo Niiberg soovitab oma raamatus «Kasulikud pähklid» teha kohvi nii: tõrud peab kuivatama ja puhastama koortest, peenestama veidi ja pidevalt segades röstima. Jahtumise järel tuleb need kohviveskis pulbriks jahvatada.

Tõrukohv meenutab ubadest valmistatut üksnes värvuse poolest, maitse on sel hoopis teistsugune. Suhkur ja koor muudavad joogi maitse mahedamaks.

Jahu tegemiseks soovitab Niiberg tõrusid maitse parandamiseks kaks ööpäeva leotada, puhastada need kestadest ja valada peale soe vesi. Seda on vaja vahetada kolm-neli korda päevas. Leotamise järel peab tõrusid aeg-ajalt segades õhurikkas kohas kuivatama, enne kui need peeneks jahvatatakse.

Taimetoitlaste seltsi kodulehelt leidsime tammetõrudest tehtud maiustuse retsepti. Kaht peotäit kuivatatud ja kooritud tammetõrusid kuumutatakse veidi aega pannil, peenestatakse need siis saumikseriga ja röstitakse pannil, lisades veidi toiduõli, kookoshelbeid ja kardemoni. Röstitud puru magustatakse supilusikatäie mee ja vahukoorega.

Pihlakamarju on mõistlik korjata, kui esimesed öökülmad on neist üle käinud, sest siis muutuvad need magusamaks. Enam-vähem sama tulemuse saab, kui pista marjad ööpäevaks sügavkülma.

Pihlakaid võib kuivatada, et neid talvel C-vitamiini saamiseks niisama nosida või nendest teed valmistada. Marjadest saab keeta moosi, ketšupit ja mahla, aga kes pliidi ees rahmeldada ei viitsi, pistku marjakobarad niisama sügavkülma, et pakkuda neid liharoogade kõrvale või kasutada koogi kaunistamiseks.

KEEDIS

Üks võimalus pihlakamoosi valmistada

• 2,5 dl vett

• 1 kg suhkrut

• 2 l pihlakamarju

• 3 l vett

• 0,5 dl konjakit

Keeda vett ja suhkrut kümme minutit. Kalla marjad siirupisse ja keeda madalal kuumusel veerand tundi. Väldi pikemat keetmist, sest siis tuleb mahl välja, marjad muutuvad maitsetuks ja tõmbuvad krimpsu. Lisa alkohol, tõsta moos kohe kuumadesse purkidesse ja kaaneta. Säilita pimedas ühtlase temperatuuriga kohas, näiteks seinakapis.

Allikas: Toidutare.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles