Kersti Rattus üllatab helgete sügismaalidega

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea sõber ja kolleeg Mare Hunt teeb sünnipäevalapsele Kersti Rattusele sooja pai.
Hea sõber ja kolleeg Mare Hunt teeb sünnipäevalapsele Kersti Rattusele sooja pai. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval vooris Kondase keskusse vahetpidamata rahvast, sest Viljandi tunnustatuim maalikunstnik Kersti Rattus pidas seal säravate maalide keskel oma sünnipäeva.

Läänemaalt oli kohale tulnud kunstnikepaar Jüri ja Piret Mildeberg.

Piret Mildeberg ütles, et tal ei ole palju sõpru, aga Kersti on kindlasti esimese kolme hulgas. «Olen viisteist aastat seda näitust oodanud. Tulin siia väikese südamevärinaga — ta tegi need pildid ju väga kiiresti, aga tulemus on parem, kui oodata oskasin. Maalid on lausa vaimustavad!» ei hoidnud ta emotsioone tagasi.

Rohenäpu periood

Piret Mildebergi sõnul on kunstnikke, kes joonistavad, ja kunstnikke, kes värvivad. Kersti Rattus maalib. Nüüd hoiab Piret Mildeberg pöialt, et sõbranna järgmist väljapanekut ei tuleks taas viisteist aastat oodata, sest Konrad Mäe auhinna saanud maalikunstnik lausa peab rohkem looma.

Praegusel näitusel nägi Mildeberg hoopis uusi suundumusi. Kersti Rattuse kunagise pika kassiperioodi lõppu tähistav pilt pealkirjaga «Hüvasti, roosa kass!» on Mati Undi parafraseering.

Kunstniku ilusad ja rõõmsad sügispildid on kindlasti mõjutatud ka tema rohenäpuks hakkamisest. Kersti Rattus harib juba aastaid peenrakesi, kasvatades seal puhtalt ja looduslikult kasulikke aedvilju ning maltsalisi.

Kunstiloolane Tiiu Männiste meenutas kõigepealt Kersti Rattuse juures maalikunsti saladusi omandava õppejõu räägitut: ta on õpetaja, kes suunab õpilast õrnalt, aga samas jõuliselt. Iga kord, kui Kersti Rattus nõu annab, oskab ta teha seda nõnda, et õpilane tunneb ennast geeniusena.

Kunstniku varasematel aegadel müstiliselt mõjunud maalid ja graafika on asendunud positiivsete, jõudu ja energiat andvate piltidega.

Hiiglaslikud lavad

Kersti Rattuse puhul ei saa rääkida ainult maalidest. Mare Hunt meenutas, kuidas just Kersti Rattus algatas pärimusmuusika festivalide rahvuslik-suurejoonelise kunstilise kujundamise. «See on otsekui jätk õpitud teatrikunstniku ametile — folgil on ju ka hiiglaslikud lavad. Lisaks on Kersti väga nutikas leidma ja kasutama kõikvõimalikke materjale.»

Kersti Rattuselt on tellitud Tartu hansapäevade kujundusi ja tema käe all ehiti ülikoolilinn mullu suvel rahvusvaheliseks folkloorifestivaliks «Europeade». Ka sellest kunstniku loomingu tahust annab Kondase keskuse näitus ülevaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles