Kümnes lõikuspidu hakkab täna peale

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri maade rahvamuusikainstrumentidel tekkivaid helisid ja moodsaid rütme kokku segava Omiri muusika moodustab tantsitava terviku.
Eri maade rahvamuusikainstrumentidel tekkivaid helisid ja moodsaid rütme kokku segava Omiri muusika moodustab tantsitava terviku. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna Viljandis algaval ning homme jätkuval arvult kümnendal lõikuspeol astuvad lavale nii suvisel pärimusmuusika festivalil säranud muusikud kui täiesti uued tulijad.

Teiste seas saab kuulata suvel suurt menu nautinud pereansamblit The Begleys, kelle muusika toetub iiri traditsioonilisele ja väärtusi hindavale kultuurile, mille osaks on pubid, tants ja rõõmus meel. Samuti on võimalik osa saada 2010. aasta festivali ühe vaieldamatu tõmbenumbri Omiri kontserdist.

Kahes kohas

Pärimusmuusika aida suures saalis ja Viljandi Sakala keskuses astuvad üles veel Elof & Wamberg Taanist ning omamaised Paabel koos Meesteväega, Ro:Toro, VEM, Marko Matvere koos sõpradega ja Puzle.

«Lõikuspidu on oma koha leidnud,» kinnitas Eesti pärimusmuusika keskuse avalike suhete juht Erki Pruul. «Suvine folk on veel värskelt meeles, samas on piisavalt aega möödas, et jälle kaheks päevaks Viljandisse tulla.»

Viimastel aastatel on kahepäevaselt peolt läbi käinud poole tuhande inimese ringis ning  piletimüügi praegust kulgu silmas pidades arvestavad korraldajad, et sel aastal läheb umbes samamoodi.

«Et tegemist on suviste tööde lõpu tähistamisega, valime esinejad enamasti ikka selle järgi, et oleks lõbus, saaks tantsida ja pidutseda,» tutvustas Pruul artistide valikut. «Tavaks on saanud mõni suvisel festivalil säranud esineja tagasi tuua. Nii on sel aastal võimalus taas kohtuda iiri pereansambliga The Begleys, kes oma olemuselt just lõikuspeole hästi sobib.»

Tuhat hääletajat

Lõikuspeo ajal antakse homme koostöös Raadio 2-ga kätte etnomuusika auhinnad Etnokulbid.

«Hääletus on lõppenud ja võib öelda, et inimestele läheb korda, kes auhinna saavad,» rääkis Erki Pruul. «Hääletajaid on tuhande ringis, mida on päris palju. Tulemustest rääkida muidugi veel ei saa, aga võin öelda niipalju, et seal on tulemusi, mida võis ette arvata, aga ei puudu ka mustad hobused ehk üllatusvõitjad.»

Etnokulpide kätteandmist ohjab Mihkel Raud ja salvestust sellest sündmusest on võimalik hiljem kuulata Raadio 2 sagedustel.

Pruul juhtis tähelepanu Etnokulpide jagamisel esinevale kollektiivile Puzle, kes on võtnud ette ambitsioonika projekti taaselustada legendaarse Eesti kollektiivi Collage loomingut. Vokaalinstrumentaalansambel Collage, kes tegutses 1960. ja 1970. aastatel, on jätnud eesti muusikasse sügava jälje, tuues esimest korda regilaulu levimuusikasse.

«Puzle koosneb Viljandi kultuuriakadeemia pärimus- ja džässmuusika tudengitest ning suvel festivali rohelisel laval esinedes tõestasid nad, et on väärt ka suuremaid lavasid,» lisas Pruul.

Soovijail on võimalik lõikuspeo ajaks endale broneerida soodne ööbimiskoht Viljandi vabas waldorfkoolis paiknevas tudulas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles