Valitsus avaldas Eesti ratturite kuluarve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Andrus Ansip teatas eilsel valitsuse pressikonverentsil, kui palju läks riigiasutustele maksma Eesti ratturite Liibanoni pantvangidraama.

«See puudutab summat alla 300 000 euro, ma ei mäleta, mis ta täpselt oli — 280 000 millegagi,» sõnas ta.

Peaministri andmeil hõlmab see summa dokumenteeritud kulutusi, mida tegid ministeeriumid, kaitsevägi, teabeamet ja kaitsepolitsei, sealhulgas lähetus- ja reisikulusid, näiteks lennuki rentimist. Valitsus asub raha eraldamist arutama järgmise nädala istungil.

Küsimusele, kas ta soovib kommenteerida lunaraha teemat, vastas peaminister, et ei kavatse seda teha ning las see jääda spekulantide pärusmaaks. «Mina selles küsimuses sõna ei võta,» tähendas ta.

Rahandusministeerium tegi valitsusele taotluse eraldada raha Liibanonis pantvangis olnud ratturitega seotud kulutuste katmiseks. Riigiasutuste eelnõude menetlemise süsteemis on valitsuse korralduse eelnõul tagasihoidlik pealkiri «Raha eraldamine».

Dokumentidega aga tutvuda ei saa, sest need on liigitatud asutusesiseseks teabeks.
Kurjategijad röövisid seitse jalgratastel matkanud eestlast 23. märtsi õhtul Liibanonis Bekaa oru idaosas vahetult pärast seda, kui nood olid jõudnud üle piiri Süüriast Liibanoni. 14. juuli varahommikul eestlased vabastati. Mehed toimetati esmalt Arsali linna Bekaa oru idaosas ja seejärel edasi Beirutisse. 15. juuli varahommikul jõudsid nad lennukiga Tallinna.

Eesti jalgratturite vabastamisel osalenud läbirääkija jutu järgi soovis Palestiina Vabastamise Rahvarinne (PFLP) tegelikult röövida ameeriklasi, prantslasi või inglasi.
Anonüümseks jäänud läbirääkija sõnul võeti eestlased kinni kogemata, vahendab portaal Naharnet Liibanoni ajalehte «Asharq». Tema kinnitusel olid röövimisel nii poliitilised kui rahalised eesmärgid.

Pärast põhjalikku uurimist sai selgeks, et teo taga on just PFLP, ning grupi liider Ahmed Jibril on röövimist ka avalikult tunnistanud. Jibril õigustas röövimist sellega, et eestlased arvati olevat juudid.

Läbirääkija keeldus kommenteerimast, kas eestlaste eest maksti lunaraha. «Liibanonil ei ole lunaraha maksmisega mingit pistmist. Riik, kelle kodanikud röövitakse, on kohustatud seda tegema,» ütles ta.

Mehe sõnul rikuvad säärased inimröövid Liibanoni mainet ning kaotavad turvatunde.
Tema väitel teadis Süüria röövitute viimisest riiki ja riigist välja, kuid ei sekkunud omadel põhjustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles