Olustverre tulevad mitme mandri keraamikud

Kristi Karro
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olustvere mõisas on reedel 12. Baltimaade lahtised savitreimise meistrivõistlused, kuhu tuleb keraamikuid kogu maailmast.

Olustvere keraamikakoja meister Kaie Pungas selgitas, et treimiseks võetakse savipall, asetatakse see potikedrale ja treitakse sellest kahe käega näiteks tass või kruus.

Võistlusel osalejatele ei ole piire seatud. Kohale on kutsutud Baltimaade meistreid, kuid samal ajal on Kohilas Eesti keraamikute liidu sümpoosion, kuhu tullakse Hongkongist, Taanist, USA-st, Türgist ja Venemaalt, ning osa selle kokkutuleku külalisi astub üles ka Olustveres.

Pungas ise võistlustest osa ei võta, sest kardab, et võõrustamisega läheb ürituse ajal kiireks. «Aga vaatan, kui palju osalejaid kohale tuleb,» andis ta natukene lootust.
Võisteldakse kõige kõrgema savipoti ja laiema vaagna treimises ning vabastiilis, kus võib lasta fantaasial lennata. Seni on poti kõrgus küündinud 90  ja vaagna laius 70 sentimeetrini.

Savitreimise meistrivõistluste peakorraldaja Aigi Orava sõnul on vabastiilis tähtis eseme omapära, mitte ilu. Kõige ebatavalisema esemena tõi Orav välja savist inimese südame, mis oli asetatud naelapadjale.

Võistluse žürii on rahvusvaheline ning sinna kuuluvad eestlane, soomlane, lätlane ja leedulane, kes valitakse rahva seast. Eelmised meistrivõistlused olid Leedus Kaunases ja seal võitis naistest tänavune peakorraldaja Aigi Orav.

Tublidest eesti treijatest nimetas Aigi Orav Georg Bogatkinit, kes peab Tallinnas oma töökoda ja kohvikut. «Pärjatud meister on Eddi Leet, kes tegutseb Pärnus,» lisas Orav.
Võistluse kõrval saab vaadata saviesemete väljapanekut ja osaleda oksjonil ning oma käega endale midagi meelepärast voolida. Üritus algab reedel kell 10 ja kestab õhtuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles