Taago Tubin: mulle tundub, et Anton Pavlovitšile võiks see meeldida

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaudia Tiitsmaa lavastuses «Krdi loll lind» noore näitlejanna Niina rollis.
Klaudia Tiitsmaa lavastuses «Krdi loll lind» noore näitlejanna Niina rollis. Foto: Heigo Teder

​Sel laupäeval esietendub Ugalas USA teatrijuhi ja kirjaniku Aaron Posneri «Krdi loll lind» alapealkirjaga «Tšehhovi «Kajakas» unplugged».

Vene klassikul Anton Tšehhovil on Ugalas särav ajalugu, eelkõige tänu Eesti parimale Tšehhovi lavastajale Kaarin Raidile, kes eriliselt sügavalt ja peenelt oskas tabada selle autori näidendite meeleolu ja mõtet. Raidi 60. sünnipäeval taaselustati teatris tema suurejooneline tšehhoviaana ning kohale sõitnud kuulsad Vene teatrikriitikud olid nähtust vaimustuses. Meenub ka Raidi kultuuriakadeemia teatritudengitega lavastatud «Kajakas», kus ta suutis vägagi algajate näitlejatega taas publikut positiivselt üllatada.

Elmo Nüganeni Ugalas lavastatud «Kajakas» mängis Kaarin Raid peategelast Arkadinat, noore näitlejanna Niinana astus üles Merle Palmiste. Raidi enam ei ole. Palmiste käes on kord olla Arkadina. Aga see pole enam Tšehhov, vaid Posner. Süžee meenutab «Kajakat», tegelaskond osaliselt ka, kuid kõik on nüüdisaegses rüüs. Pikkade lüüriliste monoloogide pidamise asemel tegelased lihtsalt vannuvad, kõik tundub kuidagi kergemalt minevat. Kas läheb?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles