Südalinnas lebas maas hulk auguga kimalasi (1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putukaparasitoid on kimalase seest tühjaks söönud.
Putukaparasitoid on kimalase seest tühjaks söönud. Foto: Elmo Riig

Viljandi raekoja lähedal sõiduteel võis sel nädalal märgata surnud kimalasi, kelle kehas haigutas suur auk. Inimeses, kes putukate eluga kursis ei ole, võib selline vaatepilt tekitada õõvastust ja küsimusi, kuid asjatundja sõnul on see täiesti tavaline nähtus.

Eesti maaülikooli taimekaitse osakonna juhataja Marika Männi hinnangul on tegemist parasitoidiga, kes on kimalast seestpoolt söönud. Ta selgitas, et ka inimesel on parasiite, aga nood ei välju peremeesorganismist sellisel moel. 

«Parasitoidid erinevad parasiitidest selle poolest, et nad lahkuvad kehast pärast seal toimetamist, seetõttu on kimalase kehal näha ka suurt auku,» rääkis Mänd. Tema sõnul on parasitoidid kahetiivaliste või kiletiivaliste vastsed, kuid täpset liiki on raske määrata, sest liike on väga palju. Putukaparasitoidi vastsed söövad peremeesorganismi, kelleks kõnealusel juhul oli kimalane, selleks, et saada vajaminevat energiat. Pärast organismi hävitamist lahkuvad nad ning otsivad uue peremehe. Kutsumata külaline tegutseb putuka organismis 10–15 päeva. 

Mänd ütles, et selline nähtus on looduses tavaline. «See on looduse loomulik osa ja nii-öelda looduslik kahjuritõrjevahend,» lausus ta ning selgitas, et parasitoidid on kasulikud. «Nad tapavad kahjureid ja aitavad kontrollida liikide arvukust. Taimekaitses kasutatakse neid seetõttu palju ära.»

Paraku juhtub ka seda, et parasitoidid leiavad tee kimalaste ja teiste kasulike putukate sisse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles