Noored ühendavad helikunsti teiste loomevaldkondadega

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikakoolis on Heliloojate Liidu noorte suvekool
Muusikakoolis on Heliloojate Liidu noorte suvekool Foto: Marko Saarm / Sakala

Neljandat aastat korraldab Eesti heliloojate liit Viljandi muusikakoolis 15–23-aastastele noortele mõeldud ja nädal aega kestvat suvekooli, mis ühendab heliloominguga erinevaid loomevaldkondi.

Tänavu on loomelabori fookuses nii arvutimängude ja animafilmide kujundusmuusika kui ka autorilooming ning sellega seotud autoriõigused. Loomelabor tegeleb laiemalt muusikalise loovuse arendamisega ja otsib seoseid erinevate valdkondade vahel. Oluline ei ole vilumus ega pillimänguoskus, vaid loov lähenemine muusikalisele eneseväljendusele.

"Loomemajandus on üha kasvav valdkond. Iga loovinimene on ju ka oma loomingu autor ning seetõttu on oluline ka autoriõigus," kirjeldas loomelabori korraldaja ja helilooja Kristo Matson tänavuse programmi fookust. "Eesti autorite ühinguga koostöös saavad loomelaborandid teada, kuidas helilooming muutub rahaliseks sissetulekuks ja kuidas oma muusikat registreerida. Muu hulgas saavad noored aimu, kuidas käib arvutimängudele muusika loomine."

Viljandi muusikakoolis korraldatav noorteprogramm kätkeb autoriõigusega seotud teemasid, nii sissejuhatust arvutimängude helimaailma, pärimusmuusika töötuba kui ka kohtumist filmi- ja animafilmimuusika legendidega. Lisaks professionaalsele juhendamisele, stuudio ja salvestuspraktikale ning inspireerivatele loengutele on noortel võimalik osa saada Hüpassaare rabamatkast, Mart Saare majamuuseumi külastusest ning ühisest mõttekojast värskes õhus.

Noortele pakuvad individuaalset juhendamist heliloojad Tauno Aints, Maria Kõrvits, Liis Viira ning Kristo Matson. Noortele tuleb helilooja elukutsest ja võimalustest rääkima möödunud aasta LHV Au-tasu preemia laureaat ja noorema põlvkonna väljapaistvaimaid heliloojaid Liisa Hirsch.

Loomelabori korraldajad on Eesti heliloojate liit, Eesti muusikafond, Viljandi muusikakool ning TÜ Viljandi kultuuriakadeemia. Loomelaborit toetavad Kultuurkapital, kultuuriministeerium ning Eesti autorite ühing. Loomelabori koostööpartnerid on Nukufilmi Lastestuudio ja Playtech, vahendab BNS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles