Vaata, kuidas Eesti noored maoori sõjatantsu tantsisid

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Noored, kes igal aastal kogunevad folgi eel Viljandimaale rahvusvahelisse Eesti ETNO laagrisse, on seal Eesti rahvamuusika kõrval selgeks õppinud paljude kaugete maade lugusid. Seda, kuidas mitukümmend noort tantsib traditsioonilist maoori sõjatantsu hakat, nägid aga isegi pärimusmuusika festivali pealiku Ando Kivibergi silmad eile esimest korda.

«Vaat sellist pulli, kus kari noori eestlasi hakat sooritab, mina oma elus veel näinud ei olnud,» kirjutas Kiviberg oma Facebooki lehele postitatud video juures.

Eesti ETNO projektijuht Margit Kuhi rääkis, et tantsu õpetas laagrilistele selgeks maoori juurtega Jeremy Hantler, kes töötab Uus-Meremaal muusikaõpetajana.

Hakat, mis oli algul maooride sõjatants või -hüüd, kasutatakse Vikipeedia andmetel ka näiteks kalli külalise tervitamiseks, mõne suure saavutuse tähistamiseks või enne spordivõistlust meeskonnavaimu tugevdamiseks. Jeremy Hantler kirjutas videos nähtava haka spetsiaalselt ETNO laagrilistele ning selle sõnum on, et muusika ühendab maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles