Juhtkiri. Nimi ja keskus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Võib öelda, et Viljandimaale tekib haldusreformiga kaks täiesti uut valda: Põhja-Sakala vald Järva- ja Jõgevamaa pool tipus ja Mulgi vald Läti piiri ääres. Eelmistel valimistel moodustunud Viljandi valla laienemist võib nendega võrreldes pidada juba varem käima lükatud protsessi jätkuks.

Ootuspäraselt on maakonna põhja- ja lõunaservas kosta üksjagu vaidlemist. Iga nullist alustatava ettevõtmise käigus tekib hulk küsimusi ja eriarvamusi. Saati veel siis, kui vallad liituvad riigi ultimaatumi survel, mitte suurest ühinemissoovist.

Tähelepanu väärib aga see, millised küsimused neis paigus kõige tähtsamaks on muutunud. Tuline debatt ei käi selle üle, kas loodav omavalitsus on rahalises mõttes senistest võimekam, mis juhtub kohalike inimeste kogukonnatundega või kuivõrd kaasav peaks olema ühise valla juhtimiskultuur. Suuremat vaidlust tekitavad tunduvalt lihtsamad ja konkreetsemad küsimused: mis saab valla nimeks ja kuhu tuleb keskus. Ehkki Põhja-Sakala nimi on kinnitatud, leiab arvestatav osa suurejaanilastest, et nende kui suurima liituva valla ajaloolist nime oleks väär prügikasti visata. Mulgid ei suuda aga omavahel kuidagi üksmeelele jõuda, kas valla keskuseks saab Abja-Paluoja või Karksi-Nuia linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles