Ando Kiviberg: jõuline vastulöök alkoholile tõi pärimusmuusika festivali eesmärgi tagasi fookusesse

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnapea Ando Kiviberg leiab, et alkoholiga seotud probleeme tuleb lahendada evolutsiooni, mitte revolutsiooni teel.
Viljandi linnapea Ando Kiviberg leiab, et alkoholiga seotud probleeme tuleb lahendada evolutsiooni, mitte revolutsiooni teel. Foto: Marko Saarm

Eile sihtasutuse Terve Eesti, Kinoteatri ja Rimi eestvedamisel asetleidnud arutelul „Jaanipäev, lapsed ja alkohol” rõhutas Viljandi linnapea ja pärimusmuusika festivali peakorraldaja Ando Kiviberg, et pidusid võib pidada alkoholi kaasabil, aga joomine ei tohi olla eesmärk. 

„Võtmeküsimus Eestile on selles, kas meil õnnestub valitsevaid hoiakuid alkoholitarbimise kultuuris muuta,“ sõnas Ando Kiviberg. „Esialgu me ei pidanud pärimusmuusika festivalil alkoholiprobleemiga tegelemist oluliseks. Mingil ajal hakkas see aga häirima: kui saabus hämarus, ilmusid festivali toidutänavale kodanikud, keda huvitas, et on palju inimesi koos ja saab klattida suhteid ning olukordi. Need inimesed kippusid varjutama peo põhisõnumit."

Kiviberg tõi välja, et kui festivali alustati, olid Viljandi viinapoed lahti 24 tundi ööpäevas. "Tugevdasime festivali turvateenistust, tegime koostööd politseiga, kuid ühel hetkel saime aru, et tuleb luua suletud festivali territoorium. Algul oldi selle suhtes skeptilised, sest „võluv mürgel“ puudus. Täna on fookuses taas festivali päris eesmärk," kõneles Viljandi meer.

"Festivali õhustik oli nagu ära vahetatud ja piletimüük hakkas hoopis kasvama. Praegu on probleemid alkoholi tarbimisega marginaalsed. Alkoholi müügikioskid on kontserdipaikadest eemale viidud. See annab signaali, et kui sinu jaoks on alkohol oluline, siis mine eemale."

Ando Kiviberg leidis, et muudatusi peab ellu viima evolutsiooni, mitte revolutsiooni teel. "Meil on Eestis tõsine probleem, meid on nii vähe, ühtegi inimest ei tohi loovutada viinakuradile,“ rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles