Politseijuht: Eesti terrorist on roolijoodik (1)

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Eero Vabamägi

Täna oli Terve Eesti Sihtasutuse, Kinoteatri ja Rimi eestvedamisel arutelu «Jaanipäev, lapsed ja alkohol…?», kus politseiameti peadirektor Elmar Vaher tõi välja, et Eesti terroristid on joobes juhid ning on vaid aja küsimus, millal juhtub selle tõttu suurem õnnetus jalakäijatega. Kuressaare linnavalitsuse arendusnõunik Anu Vares aga märkis, et paljud 16-aastased joovad pidudel oksendamiseni.

«On teada, et kui rahvas peab pidu, siis politsei teeb rohkem tööd,» sõnas Elmar Vaher. «Pühade ajal on märksõnadeks «joobes«, «mees», «Tallinnas». Riigieelarvest jääks väga palju alles, kui need märksõnad ei oleks sellised. Eelmise aasta jaanipühade ajal oli enamik korrarikkumisi tehtud alkoholijoobes. Roolist kõrvaldati üle 200 joobes juhi, kaks bussijuhti ning poolsada kriminaalses või narkojoobes sõidukijuhti. Toimus neli rasket liiklusõnnetust. Sellest võib järeldada, et tegelikkuses istub joobnuna autorooli iga päev 2000–3000 inimest. Eelmisel jaanipäeval andsime lastevanematele üle sadakond joobes last, siia hulka pole arvatud need, kes toimetati haiglasse.»

Elmar Vaher rääkis, et osa inimesi elabki purjus peaga: osaleb oma peremudelis joobnuna ning teeb oma igapäevaseid toimetusi. «15 000 korda aastas saadakse väljakutseid perevägivalla kohta, enamasti on põhjuseks alkohol. Kiire lahendus oleks politsei kohene sekkumine, uute kainestusmajade avamine ning purjus inimeste sinna kainenema viimine, kuid see oleks Eestile väga koormav ning ühiskonda see turvalisemaks ei muudaks. Meie lahendus on tegelda noortega, oluline on, mis toimub lasteaias ja koolis. Õpetaja peab andma eeskuju kaudu uusi teadmisi ja väärtushinnanguid. Kui lapsel on alkohoolikutest vanemad ning ta saab kodus peksa, siis kool ja lasteaed on need kohad, mis peavad rõhutama õigeid eeskujusid ja valikuid,» lisas Elmar Vaher.

«16-aastased joovad pidudel oksendamiseni; põhjuseks tuuakse see, et peol ei osata kainena rääkida või maskeeritakse oma probleeme ja lollusi. Samas saadakse ise aru, et see pole õige,» märkis Anu Vares. «2015. aasta algul moodustati Kuressaare KOV-i alkoholipoliitika töörühm koostöös politsei ja linnavalitsusega. Aktiivselt tegeldakse noortelt dokumendi küsimisega. Dokumendi küsimine alkoholi ostes on normaalne ning veel parem, kui dokumenti näidatakse küsimata. Selleks, et noorte käitumist muuta, ei tule tegelda ainult noore, vaid ka täiskasvanuga. Üleöö ei muutu midagi, vaja on kannatlikkust.»

Alkoholikultuuri arengutest ja hetkeseisust kõnelesid politseiameti peadirektor Elmar Vaher, Terve Eesti Sihtasutuse koolitusjuht Triin Sokk, Viljandi linnapea Ando Kiviberg, Rimi Eesti juht Vaido Padumäe ning Kuressaare linnavalitsuse arendusnõunik Anu Vares. Oma mõtetest alkoholi ja noorte teemal kõneles räppar Metsakutsu. Arutelu lõpus näidati uusi Kinoteatri videoklippe, mille eesmärk on muuta dokumendi näitamine alkoholi ostes uueks normiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles