Kuidas võita kurjust?

, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kellavärgiga apelsin» käsitleb vägivalla ja kurjuse olemust ning inimloomuse süngemat poolt. See on Anthony Burgessi kultusromaani esimene lavaversioon Eestis.
«Kellavärgiga apelsin» käsitleb vägivalla ja kurjuse olemust ning inimloomuse süngemat poolt. See on Anthony Burgessi kultusromaani esimene lavaversioon Eestis. Foto: Siim Vahur

Viljandi kultuuriakadeemiast tõuseb juunikuu kolmandal pühapäeval lendu üks osa Eesti teatri tulevikust. Ringo Ramul püüab lõpuaktuse eel Rakveres oma diplomitööga mõtestada olulisi eluküsimusi, võttes aluseks Anthony Burgessi kuulsaima, ent võrdlemisi keerulise romaani «Kellavärgiga apelsin».

Raamat võib tunduda pead murdev, kuid see pakubki omapärase keelekasutuse ja üpris julma sisu tõttu teistmoodi lugemiskogemust. Lavastuses on lugu kohandatud kergemaks, kuid unustatud pole võtmeküsimusi.

Legendaarseid lugusid Rakvere kurikabandest on nooremapoolne Eesti inimene kuulnud vist igas paigas. Millegi tõttu turgatas mu mõtteisse lavastuse algusminutitel paralleel just sellega. Neli vägivaldsete mõtetega mässajat, kurikas näpus, ignoreerivad kõiki ühiskonna kehtestatud reegleid. Proosaliselt võiks ju öelda, et kõneldakse kurjusest ja selle võitmisest, aga lool on tohutult erinevaid kihte, millest igaüks leiab enesele olulisima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles