Maailma suurimast veebipoest leiab Viljandi vapiga särgi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline särk on müügil netipoes Aliexpress. Lisaks roosale on pakkumises must, tumesinine ja valge.
Selline särk on müügil netipoes Aliexpress. Lisaks roosale on pakkumises must, tumesinine ja valge. Foto: Kuvatõmmis

​Maailma suurima veebipoe miljonite müügis olevate toodete seast leiab ka Viljandi nime ja valede värvidega vapiroosiga T-särgi. Ühegi teise Eesti linna reklaamsärke selles netipoes ei müüda.

«Me pole selliseid särke kunagi varem näinud ja kindlasti mitte tellinud,» sõnas Viljandi linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juht Krista Kull, kes peab Hiinas tegutseva Aliexpressi netipoes pakutavat T-särki üsna koledaks.

Ka Viljandi turismiinfopunkti juhataja Angela Aru sõnul pole vapiroosiga särke teadaolevalt kunagi tehtud. Vähemalt müügis pole neid infopunktis olnud, ehkki Viljandi sümbolitega särke on päris hulgaliselt.

Netipoest leitava T-särgi juures rõõmustab Kulli see, et hiinlased on pidanud Viljandit piisavalt heaks kaubamärgiks, et seda särgile trükkida, kurvastab aga see, et kasutatud on valede värvidega vappi. Lisaks püüab linn sellistel reklaamtrükistel ametlikku vappi vältida ning särkidel, kruusidel, pastakatel ja muudel Viljandit tutvustavatel toodetel kasutatakse mullu valminud logo. 

Kui kaua 10 dollarit ja 11 senti maksvat Viljandi nime ja vappi kandvat särki netipoes on müüdud, pole teada, kuid tooteinfo näitab, et ostjad pole seda üles leidnud või ei meeldi see neile. Kuue kuu jooksul on tehtud vaid kaks ostu, mõlemad esmaspäeval, tõenäoliselt on ostjaks üks inimene ja tellitud on need Eestisse.

Just samal ajal, kui eestikeelses sotsiaalmeedias hakkas levima pilt Aliexpressis pakutavast Viljandi T-särgist, jõudsid raekotta Viljandi ametlikud särgid. Iirimaal valmistatud ja Eestis trükitud valged särgid saabusid eelmisel nädalal ning mustad jõudsid kohale teisipäeval.

Juba täna jõuavad need Viljandi turismiinfopunkti müügile, kus samasuguse logoga kaubaks olevaid plekk-kruuse on viimase kuu jooksul hästi ostetud. Krista Kulli sõnul on plekist kruuse müüdud nüüdseks üle 50 ja on tulnud tellida uus partii.

Viljandi turismiinfopunktis on võimalik leida hulgaliselt linna nime ja sümboleid kandvaid särke. Nii on seal valikus paadimehega, maasikaga ning tikutopsimehe ja -naisega särgid. Samuti on infopunkt ise tellinud linna uue logoga särke ning neid on väga paljudes värvides. «Selle logoga särke hakati kohe küsima, kui logo valmis sai,» meenutas Angela Aru.

Aliexpressi netipoes müüdavate Viljandi särkide puhul on keeruline selgeks teha, kus nad on toodetud või milline firma neid müüb. Ainus viide on kaubamärgile, mis tegutseb ainult nimetatud netipoes ja pakub ostjatele suurel hulgal kirjadega trükitud särke. Peamiselt on kirjutatu seotud mõne maailmakuulsa sportlase või spordiklubiga ning palju on ka Venemaa või endise Nõukogude Liidu temaatikaga särke.

Nii otseselt Eestile osutavaid tooteid kui Viljandi T-särke on maailma suurimas netipoes väga vähe. Mõni riideese kannab kirja «Eesti» või «Estonia». Ühegi teise Eesti linna nimega rõivaid müügil ei ole, küll on võimalik osta Tallinna, Tartu ja Viljandi lippu ning Tallinna ja Tartu vaadetega pilte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles