Kogudus koolitab abiellujaid

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Jaani kogudus korraldab koolitsupäeva abiellujatele.
Viljandi Jaani kogudus korraldab koolitsupäeva abiellujatele. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi Jaani kogudus korraldab mai keskel Jaani kiriku keldrisaalis abiellujatele koolituse, millel räägitakse laulatuse sisust, paarisuhte toimimisest ja armastuse viiest keelest.

Ühepäevane koolitus on neile, kes plaanivad tulevikus abielluda või tunnevad huvi kirikliku laulatuse vastu. Koolitus on ühepäevane ning oodatud on huvilised, kel on laulatus plaanis eeloleval kevadel, suvel või veidi kaugemas tulevikus.

Marko Tiitus
Marko Tiitus Foto: Marko Saarm / Sakala

Õpetaja Marko Tiitus avab koolitusele tulijatele abielu ja kirikliku laulatuse sisulist poolt ning vastab meeleldi kõigile laulatuse ja abieluga seotud küsimustele.

6. aprilliks on koolitusele registreerunuid juba viis paari, kelle laulatus on tänavu suvel Viljandis või Hallistes. Koolitusele on oodatud kõik huvilised – ka need, kellel ei ole veel abiellumise aeg ja koht kindlaks määratud, aga kes soovivad seda teemat lähemalt mõtestada.

Kiriklikul laulatusel sõlmivad mees ja naine omavahel abieluliidu, millega pruutpaar seob ennast jäädavaks ja lahutamatuks kooseluks. Vaimulik on kirikupoolne tunnistaja ja liidulepingu seaduslikkuse kinnitaja. Lisaks on laulatus eestpalve- ja õnnistamistalitus, millega pruutpaar ja temaga koos laulatusele kogunenud kogudus palub abielutõotuse täitmiseks Jumala õnnistust.

Kirikliku laulatuse eeldus on, et nii mees kui naine on Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku täisõiguslikud (ristitud ja konfirmeeritud) liikmed. Kui üks või mõlemad abielluda soovijad on konfirmeerimata, siis tuleb neil esmalt läbida leerikool või ristimisele ja konfirmatsioonile eelnev õpe individuaalprogrammi ulatuses.

Lisaks laulatuse sisule ja ülesehitusele käsitletakse koolitusel ka seda, millistest ehituskividest koosneb paarisuhe, kuidas abikaasad või partnered saavad teada teineteise ootusi paarisuhtele ning millised on armastuse viis keelt.

Abiellujate koolituse hind on 10 eurot paarile ja sisaldab kõiki koolitusel jagatavaid materjale ning kohvipausi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles